Els EUA defensaran el Japó en el seu conflicte amb la Xina per les illes Senkaku

Obama, de visita al país nipó, convida els dos països a solucionar el conflicte de forma pacífica

El president Barack Obama es reuneix amb el primer ministre japonès durant la seva visita. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El president nord-americàBarack Obama, ha insistit que l'aliança de seguretat entre Washington i Tòquio compromet els EUA a defensar tot el territori nipó, "incloses les illes Senkaku".

En una roda de premsa celebrada a Tòquio, durant la seva visita d'Estat al Japó, Obama ha apuntat que els EUA no entren en qüestions de sobirania, però ha explicat que l'arxipèlag (Diaoyu en xinès) reclamat per Pequín "ha estat històricament administrat pel Japó, i no creiem que aquesta situació s'hagi de canviar de manera unilateral".

Encara que ha estat la primera vegada que el mandatari nord-americà s'ha pronunciat clarament sobre l'obligació de defensar les Sekaku, ha subratllat que la postura de Washington "no ha canviat" en aquest sentit.

"Aquesta línia vermella no la marco jo, és la línia estàndard que han seguit altres administracions anteriors a la meva basant-se en el tractat", ha afirmat.

El president nord-americà ha defensat, però, que el conflicte diplomàtic entre els dos països "es resolgui de manera pacifica, sense entrar en provocacions".

Obama ha volgut, en qualsevol cas, allargar la mà a la Xina, amb la qual ha dit que hi ha "fortes relacions", i ha destacat que es tracta d'un "país crucial amb el qual hi ha enormes oportunitats per cooperar en terrenys com el comercial, el del creixement econòmic i el del canvi climàtic".

En la roda de premsa, oferta conjuntament amb el primer ministre nipó, Shinzo Abe, també ha destacat que Pequín juga un paper "capital" a l'hora de cooperar per exercir més pressió sobre el règim nord-coreà perquè canviï de rumb i opti per la desnuclearització.

En aquest sentit, ha recordat que Corea del Nord ha apostat amb les seves "accions provocatives" per ser "el país més aïllat del món" i que per convertir-se en un Estat "normal" i acabar amb el patiment del seu poble "s'ha de comportar com a tal, i això passa per la desnuclearització".

Pressió a Pyongyang

Obama no s'ha mostrat "convençut" que Pyongyang abandoni aviat els seus programes de míssils i armes atòmiques, però sí que "treballant amb la Xina, el Japó i la República de Corea (nom oficial de Corea del Sud) per exercir més pressió" sobre el règim, aquest decideixi finalment canviar de rumb.

Pel que fa a les negociacions per a la firma de l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP), Obama ha dit que és el moment de fer "passos contundents" perquè el Japó i els EUA superin les seves diferències i avancin en aquest terreny.

Notícies relacionades

El president dels EUA ha assegurat que les dues parts han "fet un gran progrés pel que fa al TPP" i que seguiran negociant per arribar a un acord que brindi més accés a sectors de l'economia japonesa tradicionalment tancats, com l'agrícola.

L'acord, en les negociacions dels qual participen a més Austràlia, Brunei, el Canadà, Xile, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, el Perú, Singapur i el Vietnam, aspira a convertir-se en un dels tractats de lliure comerç més ambiciosos.