La Comissió Europea investiga Meta per no combatre la desinformació

Brussel·les desconfia de les pràctiques de la matriu de Facebook i Instagram per garantir un seguiment efectiu del contingut polític a temps real

Logotip en 3D de Facebook davant de la bandera de la UE. | DAU RUVIC / REUTERS

Logotip en 3D de Facebook davant de la bandera de la UE. | DAU RUVIC / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Amb les eleccions europees a la cantonada (del 6 al 9 de juny), la Comissió Europea va llançar ahir dos nous procediments d’infracció contra Meta, matriu de Facebook i Instagram, per les pràctiques de la companyia respecte a la publicitat enganyosa, el contingut polític en els seus serveis i la falta de disponibilitat d’una eina efectiva de seguiment en temps real de tercers abans dels comicis europeus.

"La ràpida i àmplia difusió d’opinions i informació a xarxes socials com Instagram i Facebook ofereix grans oportunitats. Però les plataformes en línia també són vulnerables a la difusió de desinformació i a la interferència estrangera, en particular en el període previ a les eleccions. Llancem un procediment d’infracció formal contra Meta perquè sospitem que incompleixen les obligacions de la DSA [sigles en anglès de la llei de serveis digitals] respecte a la publicitat enganyosa i el contingut polític, i no ofereixen als investigadors, periodistes i parts interessades en les eleccions eines de monitoratge en temps real i mecanismes efectius per assenyalar contingut il·legal", va explicar en un comunicat el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

Els temors de Brussel·les es refereixen a quatre grans àrees. Respecte a la publicitat enganyosa i la desinformació, els tècnics comunitaris sospiten que la companyia de Mark Zuckerberg no compleix les obligacions de la llei, que va entrar en vigor a principis de març, quant a la difusió d’anuncis enganyosos i campanyes de desinformació: "La proliferació dels esmentats continguts pot presentar un risc per al discurs cívic, els processos electorals i els drets fonamentals".

Avaluar i mitigar riscos

El segon àmbit que preocupa és la visibilitat del contingut polític i el temor de la seva degradació en els sistemes de recomanació d’Instagram i Facebook. La investigació se centrarà en la compatibilitat d’aquesta política amb les obligacions de transparència i reparació dels usuaris de la DSA, així com en els requisits per avaluar i mitigar els riscos per al discurs cívic i els processos electorals.

Notícies relacionades

El tercer gran focus d’atenció i el que més preocupa és la falta d’una eina efectiva de seguiment electoral i discurs cívic en temps real de tercers, particularment en vigílies de les eleccions al Parlament Europeu i altres eleccions.

Finalment, Brussel·les també sospita que el mecanisme de notificació i acció de Meta, que permet als usuaris notificar contingut il·legal, no compleix les obligacions de la nova llei.