Tensió a l'Est d'Europa

Els tentacles dels Estats Units

Diverses agències i rellevants filantrops han invertit altes sumes de diners a Ucraïna

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO
KÍEV

Era de nit a la cantonada entre els carrers Khreixatik i Mikhaila, a Kíev. A l'hotel del davant, desenes de curiosos i periodistes intentaven recollir alguna informació sobre un tiroteig que s'havia produït minuts abans i un noi, d'escassos 30 anys i parlant en perfecte anglès, es va acostar i va dir: «¿Necessiten un intèrpret? Ho puc fer gratis». Ningú va respondre i el desconegut jove, potser sorprès davant l'estupor dels seus interlocutors, va explicar: «Treballo per a la Fundació Renaixement».

Establerta a Kíev des del 1990 -és a dir, des d'abans que Ucraïna fos independent-, la International Renaissance Foundation (IRF) és part d'Open Society Institute, xarxa fundada i finançada pel magnat húngaro-nord-americà George Soros. Des del 1990 fins al 2010, segons dades públiques, IRF va invertir més de 100 milions de dòlars a Ucraïna. El 2012, any de l'últim informe de la institució, aquesta inversió pujava a 63 milions de grivnes.

La revolta de Maidan i els seus desenllaços no han estat aliens a l'interès d'IRF. «La Fundació no ha participat en el recent aixecament, però sí que ha servit per defensar aquells contra els quals anava dirigida la repressió oficial», va afirmar el mateix Soros, el 26 de febrer passat. Sis dies després, el 4 de març, IRF va entrar de ple en la pugna entre Ucraïna i Rússia.

Notícies relacionades

Aquell dia es va crear l'Ukraine Crisis Media Center (CMC), un grup de comunicació encarregat de difondre la informació de les autoritats ucraïneses als mitjans de comunicació de tot el planeta, finançat per la Fundació Renaixement i administrat per 12 experts en publicitat, màrqueting i periodisme. «Ens vam adonar que havíem de fer alguna cosa per contrarestar la propaganda russa i la Fundació Renaixement va acceptar pagar les nostres despeses», va confirmar a aquest diari la presidenta del grup, Natàlia Popovitx.

Soros no és, ni de bon tros, l'únic filantrop nord-americà que ha invertit grans quantitats de diners a Ucraïna. Des del 1992, agències vinculades al Govern dels EUA van enviar a Ucraïna ajudes que van sumar entre els 3.000 i els 5.000 milions de dòlars i amb un destí final que, en molts casos, es desconeix. Unes accions que Moscou no veu amb bons ulls. A la vegada, visites a Kíev com la d'aquest cap de setmana passat del cap de la CIA, John Brennan, tan sols serveixen per atiar els recels.