La reacció occidental

La UE esgota la via diplomàtica per resoldre la crisi ucraïnesa

L'OTAN reforça els seus membres de l'est i descarta tota involucració

Activistes prorussos munten barricades davant d’una porta a l’aeroport de Kramatorsk, ahir.

Activistes prorussos munten barricades davant d’una porta a l’aeroport de Kramatorsk, ahir. / AP / SERGUEI GRITS

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

Malgrat les declaracions enceses d'alguns polítics europeus, com el ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, per endurir les sancions a Rússia, la Unió Europea (UE) va mantenir ahir al finalitzar el Consell de Ministres d'Afers Estrangers i Defensa la seva estratègia d'esgotar la via diplomàtica i no adoptar cap mesura que pugui posar en perill la cimera diplomàtica prevista demà a Ginebra. La UE vol que aquesta reunió conjunta amb els EUA, Rússia i Ucraïna serveixi per rebaixar la tensió i resoldre el conflicte entre les noves autoritats de Kíev i les poblacions russòfones de l'est del país.

Ni tan sols els països europeus més partidaris de la mà dura contra Moscou, com la Gran Bretanya, França, Polònia o els països bàltics, estan d'acord amb les sancions econòmiques que s'haurien d'adoptar i cada un defensa que es comenci amb les mesures que afectarien un altre país.

D'aquesta manera, la Gran Bre-

Notícies relacionades

tanya no vol tocar els fluxos de fons russos que passen per la city londinenca i demana sancions energètiques i vetos a la venda d'armes. França, que té una important comanda naval-militar russa, proposa començar pels fluxos financers. I els països bàltics, que depenen energèticament de Rússia, reclamen que les sancions no toquin el gas.

El secretari general de l'OTAN,  Anders Fogh Rasmussen, va tornar a afirmar que «la mà de Rússia» està darrere de les revoltes prorusses de les regions ucraïneses de l'est, però va descartar qualsevol involucració de l'Aliança Atlàntica a Ucraïna. L'OTAN, va explicar Rasmussen, està reforçant les seves defenses i la protecció «per terra, mar i aire» dels països aliats orientals, que estan preocupats per la seva seguretat davant l'agreujament de la crisi d'Ucraïna, tot i que no va voler detallar en què consisteix aquest reforçament de la protecció, més enllà de l'increment de les patrulles aèries a la zona dels països bàltics.