TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Putin adverteix a Merkel que Ucraïna està "a un pas de la guerra civil'

El president rus intensifica les gestions diplomàtiques per frenar l'escalada militar

El secretari general de l'ONU descarta l'enviament de tropes de pacificació al país

Vladímir Putin i Angela Merkel, el juny passat, durant una cimera bilateral a Sant Petersburg.

Vladímir Putin i Angela Merkel, el juny passat, durant una cimera bilateral a Sant Petersburg. / AFP / ANATOLY MALTSEV

2
Es llegeix en minuts

El president de RússiaVladímir Putin, ha intensificat en les últimes hores les gestions diplomàtiques per frenar l'escalada del conflicte a Ucraïna, després que en les últimes hores Kíev hagi desplegat una operació militar contra les tropes prorusses i hagi recuperat l'aeròdrom de Kramatorsk. Aquesta matinada, Putin ha parlat per telèfon amb la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, i li ha advertit que Ucraïna està "a un pas de la guerra civil".

Putin i Merkel han intercanviat opinions sobre la situació al país després dels últims esdeveniments. Segons un comunicat del Kremlin, els dos dirigents han remarcat la gran importància de les negociacions a quatre bandes (Rússia, Unió Europea, EUA i Ucraïna) que tindran lloc aquest dijous a Ginebra per intentar reconduir el conflicte.

El líder rus també ha recordat a Merkel la importància d'estabilitzar l'economia d'Ucraïna i de garantir els subministraments i el trànsit a través del territori ucraïnès del gas natural rus a Europa.

No ha estat l'únic contacte telefònic que ha mantingut Putin aquesta nit. El dirigent rus també ha parlat amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, a qui ha demanat que mediï perquè la comunitat internacional condemni l'ús de la força del Govern d'Ucraïna a les regions del sud-est del país. "En particular, Putin ha subratllat que Rússia espera de l'ONU i de la comunitat internacional una ferma condemna d'aquestes accions anticonstitucionals", ha informat el Kremlin.

L'ONU descarta enviar tropes

Ban Ki-moon, per la seva banda, ha descartat l'enviament de tropes de l'ONU a Ucraïna com havia demanat el president ucraïnès, Oleksandr Turtxínov, perquè considera que aquesta acció no seria pràctica "en aquest moment", a més que requeriria un mandat del Consell de Seguretat.

Notícies relacionades

"En aquest moment, no sembla ser gaire pràctic enviar tropes", ha dit Ban en una entrevista amb el diari mexicà 'Reforma', poc abans de l'inici de la primera reunió d'alt nivell de l'Aliança Global per a la Cooperació Eficaç al Desenvolupament, a Ciutat de Mèxic. "Per enviar tropes de pacificació a Ucraïna, primer de tot això ho han d'acordar els membres del Consell de Seguretat de l'ONU", ha recordat abans d'afegir: "A menys que tinguem un clar mandat i autorització del Consell de Seguretat, jo no puc prendre cap acció".

El dirigent de l'organisme internacional ha apuntat que "la crisi a Ucraïna té implicacions globals més enllà de les implicacions per a la regió". "Això té a veure amb els principis fonamentals de la Carta de les Nacions Unides. La integritat territorial i sobirania s'ha de protegir i no s'ha d'atacar", ha advertit.

Temes:

Ucraïna