Marc Marginedas ja és a casa

El corresponsal de guerra d'EL PERIÓDICO, que ha estat segrestat a Síria durant prop de sis mesos, ha arribat a Barcelona i es troba bé de salut

"Estic bé. M'han tractat bé", ha declarat el periodista després de l'emotiva rebuda a l'aeroport del Prat

Marc Marginedas arriba a Barcelona després de sis mesos de segrest a Síria. / JORDI COTRINA / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts

"Estic bé. M'han tractat bé". Aquestes han estat les primeres declaracions de Marc Marginedas, que ja és a casa. Aquesta tarda, un avió de la Força Aèria Espanyola procedent de Turquia ha aterrat a l'aeroport del prat de Barcelona a les 19.20 hores després d'un segrest de gairebé sis mesos. Un calvari envoltat d'heroïcitat periodística, en mostra de supervivència personal i alleujament col·lectiu de tots aquells que dia rere dia han tingut en el seu pensament el difícil tràngol de MarginedasLa família, els amics i els col·legues de Marc respirem tranquils, tot i que encara queda l'angoixa de saber que altres professionals de la informació encara segueixen presos Síria.

Marc Marginedas ha estat alliberat aquest diumenge de matinada després d'haver estat gairebé sis mesos segrestat a Síria en mans de gihadistes pertanyents al grup Estat Islàmic d'Iraq i el Llevant (ISIL). Marginedas ha arribat a Turquia, on, acompanyat per funcionaris de l'Estat, ha estat sotmès a una revisió mèdica per avaluar el seu estat de salut després del llarg captiveri. Malgrat el suplici de convertir-se en ostatge durant sis mesos, Marc Marginedas està bé.

Marginedas va ser segrestat als voltants de la ciutat de Hama el 4 de setembre de l'any passat, però en el temps que ha durat el seu segrest ha estat canviat en diverses ocasions d'emplaçament per les zones controlades per l'oposició al règim de Baixar al-Assad. En les últimes setmanes, a causa de la intensitat dels combats que han estat entaulant les faccions rebels entre elles, aquests desplaçaments han estat molt més freqüents i en condicions molt adverses, segons ell mateix ha explicat. I és que Síria és un país desmembrat, on les bombes cauen diàriament i enara més a les zones del front de batalla.

Veterà corresponsal

Veterà corresponsal de guerra d'EL PERIÓDICO, Marginedas va ser retingut amb el seu xòfer en un control de carretera per un grup gihadista el 4 de setembre passat, el mateix dia que aquest diari va mantenir l'últim contacte per correu electrònic amb ell. Havia entrat al país només tres dies abans, a través de Reyhanli (sud de Turquia) acompanyat per opositors de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS) per informar del que en aquell moment semblava una imminent intervenció nord-americana i investigar sobre l'atac amb armes químiques que s'havia produït el 21 d'agost als afores de Damasc.

El mateix dimecres que va ser segrestat, Marginedas havia d'enviar un reportatge sobre un poble pròxim a Hama que presumptament havia estat saquejat per l'Exèrcit sirià. Cap al migdia es va posar en contacte amb la redacció, però ja no va arribar a enviar la informació promesa, ja que havia estat retingut abans.

Transcorregudes 48 hores des de de la seva desaparició, aquest diari va poder confirmar que havia estat segrestat per combatents islamistes, que presumptament l'acusaven d'espiar a favor d'Occident. El dia 23 de setembre, després de constatar el fracàs de totes les gestions fetes per obtenir el seu ràpid alliberament, EL PERIÓDICO va decidir fer pública la notícia del segrest, fet que va desencadenar una enorme onada de solidaritat amb el periodista.

Solidaritat

Des del primer moment que va transcendir el segrest del reporter, les associacions professionals de premsa internacionals i espanyoles, institucions, oenagés i altres col·lectius van traslladar a aquest diari la seva solidaritat i es van sumar a la petició de llibertat de Marginedas, que després van fer extensiva al reporter d''El Mundo' Javier Espinosa i al fotògraf 'freelance' Ricard Garcia Vilanova, el segrest dels quals es va donar a conèixer el 10 de desembre passat. Tots dos havien estat capturats també per un comando gihadista el 16 de setembre, a la localitat de Tal Abyal, a la província de Raqqa, només 12 dies després de Marginedas.

Notícies relacionades

El nom dels tres periodistes espanyols es va afegir així a la llista de més d'una trentena de reporters estrangers i més d'un centenar d'informadors locals segrestats a Síria, país que s'ha consagrat com un dels més perillosos del món per exercir la feina periodística. En el seu últim informe, presentat el 7 de febrer, l'organització Reporters Sense Fronteres (RSF) va denunciar una autèntica "escalada de l'horror" en aquest país.

"Estic bé. M'han tractat bé". Aquestes han estat les primeres declaracions de Marc Marginedas, que ja està a casa.