TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Ucraïna denuncia la "invasió" russa de dos aeroports de Crimea

Rússia nega estar involucrada en l'ocupació de les instal·lacions aeroportuàries per un grup armat

El ministre d'Interior acusa el Kremlin de "provocar per desencadenar un conflicte" bèl·lic

Tensió dels manifestants a la península de Crimea. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Màxima tensió a Crimea, on aquest divendres dos aeroports d'aquesta república autònoma d'Ucraïna, el de Simferópol i el militar de Sebastópol, han estat ocupats per un grup armat prorús el primer i per tropes de l'Exèrcit rus el segon. Un grup armat prorús ha irromput de matinada a l'aeroport de Simferópol, però després s'ha retirat després de comprovar que no hi havia tropes ucraïneses a la terminal, han informat les autoritats aeroportuàries. Segons el Ministeri de l'Interior, després de la retirada del grup armat, tropes russes han entrat a la terminal de Simferópol. Rússia nega qualsevol implicació.

El ministre d'Interior d'UcraïnaArsén Avàkov, ha qualificat el bloqueig d'aquests dos aeroports d'"invasió militar i ocupació". Aquests episodis evidencien la tensió que es viu a Crimea arran de la destitució del Govern d'Ucraïna, del prorús Víktor Ianukóvitx, en favor d'unes institucions proeuropeistes.

Segons ha escrit el ministre a la seva pàgina de Facebook, "dins de l'aeroport (de Sebastópol) hi ha militars i guàrdies de fronteres d'Ucraïna. I a fora, militars amb uniforme de camuflatge i armats, sense distintius, però que no amaguen la seva pertinença a la Flota russa del Mar Negre".

Avàkov també ha assenyalat que els assaltants de l'aeroport de Simferópol, capital de Crimea, també són tropes russes. "119 militars amb armes automàtiques, uniforme de camuflatge i sense distintius, han arribat a l'aeroport en diversos camions, han entrat a l'edifici i han ocupat el restaurant", ha denunciat el ministre. "A preguntes d'efectius del Ministeri ucraïnès de l'Interior (...) responen que no tenen instruccions de negociar" amb la policia, ha afegit.

"Provocació per vessar sang"

El ministre ha qualificat aquestes accions com una "violació de totes les normes i convenis internacionals". "És una oberta provocació per desencadenar un conflicte armat i vessar sang. Ja no és competència del Ministeri d'Interior. Se n'ha d'ocupar el Consell de Seguretat Nacional i Defensa. Mentre no hi hagi xocs armats, han de parlar els diplomàtics", ha afirmat.

No obstant, la flota russa del mar Negre estacionada a Crimea ha negat que les seves forces estiguin involucrades en l'ocupació de cap aeroport. Per la seva banda, un home que assegura que ha estat ajudant el grup armat que ha ocupat l'aeroport de Simferópol l'ha anomenat "Milícia Popular de Crimea".

Aquest incident es produeix poques hores després que grups armats similars ocupessin dijous les seus del Parlament i del Govern de l'autonomia crimeana. També ahir, el Legislatiu de Crimea va aprovar la celebració d'un referèndum, a celebrar el pròxim 25 de maig --el mateix dia que se celebraran les eleccions presidencials anticipades ucraïneses--, sobre l'ampliació de les competències de la república autònoma.

Divisió entre la població

Notícies relacionades

A Crimea, amb una població d'uns dos milions d'habitants, viu gairebé un 60% de russos ètnics, un 25% d'ucraïnesos i un 12% de tàrtars. Els russos de Crimea acusen les noves autoritats a Kíev d'usurpar el poder al deposar el president Víktor Ianukóvitx i de voler imposar-los la cultura ucraïnesa. Per la seva part, els tàrtars defensen la unitat i integritat territorial d'Ucraïna i s'oposen a la celebració del referèndum.

Crimea, península banyada pel mar Negre que acull una base naval russa a Sebastópol, va ser "regalada" el 1954 pel llavors mandatari soviètic, Nikita Khrusxov, a Ucraïna, de les repúbliques que formaven la Unió Soviètica.

Temes:

Ucraïna