El nou poder a Ucraïna accelera els canvis i nomena un president interí

Imatges de la fugida en helicòpter de Víktor Ianukóvitx, que segueix en parador desconegut

Un canal de televisió ucraïnès ha distribuït unes imatges gravades per càmeres de seguretat en què asseguren que es pot veure el president Ianukóvitx pujant a un helicòpter hores abans de ser expulsat pel Parlament. / periodico

2
Es llegeix en minuts

L'endemà de la caiguda del règim de Víktor Ianukóvitx, el Parlament ucraïnès, controlat pels antics opositors, va accelerar aquest diumenge els canvis institucionals postrevolucionaris i va nomenar cap d'Estat interí a Aleksandr Turxínov, des d'aquest dissabte també president del Legislatiu.

Turxínov, de 49 anys i mà dreta de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, va ser designat en una sessió que, a un ritme frenètic, va destituir els alts càrrecs de l'antic règim i va marcar els terminis per a la formació del nou Govern.

El seu predecessor, el fugit Ianukóvitx, segueix en parador desconegut des que la guàrdia de fronteres ucraïnesa li va impedir ahir abandonar el país en un vol xàrter des de l'aeroport de Donetsk, la seva ciutat natal a l'est d'Ucraïna.

Si dissabte era destituït per la Rada Suprema (Parlament) del seu càrrec, aquest diumenge ha estat titllat de "pusil·lànime i traïdor" pels que van ser fins fa uns dies els seus companys de files al Partit de les Regions (PR), els diputats del qual van recolzar la candidatura de Turxínov a la presidència interina.

"Ucraïna ha estat traïda. Han provocat la confrontació entre la gent. I tota la responsabilitat recau sobre Ianukóvitx i el seu entorn més pròxim", va afirmar en una declaració el grup parlamentari que va sostenir durant anys el deposat cap de l'Estat.

Els diputats del PR van manifestar la seva condemna de les "ordres criminals que van afectar simples ciutadans, soldats i oficials".

"Condemnem la fugida i pusil·lanimitat de Ianukóvitx. Condemnem la traïció", assenyala el document, que recalca que "Ucraïna ha estat enganyada i saquejada, però això no és res comparat amb el dolor de desenes de famílies que han perdut els seus éssers estimats als dos costats de les barricades".

Aquesta setmana, des de l'inici dels sagnants disturbis que han deixat prop d'un centenar de morts a Kíev, més de 60 diputats del PR han abandonat les seves files i han recolzat les propostes legislatives de l'oposició.

Turxínov, que es va referir a "la catastròfica" situació econòmica del país després d'assenyalar que "el Govern d'Ianukóvitx va arruïnar l'economia, i a les arques fiscals no hi ha diners", va demanar als diputats que iniciïn consultes urgents per crear la majoria parlamentària requerida per poder elegir un nou primer ministre.

En aquest sentit, Timoixenko, assenyalada com a possible candidata per encapçalar el nou Executiu, va demanar al seu partit que no la postuli al càrrec.

"Per mi ha estat una sorpresa assabentar-me que volen presentar la meva candidatura a primera ministra d'Ucraïna. Ningú ha consultat ni ha debatut amb mi aquesta qüestió. Gràcies pel vostre afecte, però us demano que no presenteu la meva candidatura", va assenyalar Timoixenko en un comunicat publicat pel seu partit Batkivschina (Pàtria).

Timoixenko, en llibertat des d'ahir per ordre del Parlament, aspira a presidir Ucraïna després de les eleccions anticipades convocades també ahir per al 25 de maig vinent.

En el seu segon dia de llibertat, Timoixenko s'ha reunit avui amb els ambaixadors dels EUA i la UE a Kíev, a qui ha assegurat que les prioritats ara han de ser mantenir la unitat territorial d'Ucraïna i castigar els culpables de la mort de desenes d'ucraïnesos.

Notícies relacionades

Mentrestant, la plaça Maidan de Kíev i els seus carrers adjacents, epicentre de la revolució que va fer caure Ianukóvitx, es van cobrir aquest diumenge de flors en record dels caiguts.

Dones i nens van tornar a passejar pel centre històric de la seva ciutat per comprovar amb els seus propis ulls els estralls causats per la violència.

Temes:

Ucraïna