Els EUA diuen que Rússia cometria un "greu error" si enviés tropes a Ucraïna

La Casa Blanca opina que el destituït president Ianukóvitx "va perdre enormement la seva legitimitat"

L’assessora de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Susan Rice, en una roda de premsa al Consell de Seguretat de l’ONU, el març del 2013.

L’assessora de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Susan Rice, en una roda de premsa al Consell de Seguretat de l’ONU, el març del 2013. / EFE / ANDREW GOMBERT

2
Es llegeix en minuts

L'assessora de seguretat nacional de la Casa BlancaSusan Rice, ha assegurat aquest diumenge que Rússia cometria un "greu error" si decidís enviar tropes a Ucraïna, i ha opinat que el destituït president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, "va perdre enormement la seva legitimitat" abans de ser apartat del poder pel legislatiu.

Rice, la principal assessora en política exterior del president dels EUA, Barack Obama, ha respost a una pregunta en una entrevista sobre un possible escenari en què Rússia decidís intervenir militarment a Ucraïna per forçar la formació d'un Govern més afí als seus interessos. "Això seria un greu error. No està en els interessos d'Ucraïna, o de Rússia, ni d'Europa o els Estats Units veure com es divideix aquest país. No està en l'interès de ningú veure com la violència torna o la situació es descontrola", ha dit Rice a la cadena NBC News. "No hi ha una contradicció inherent (...) entre una Ucraïna que té llaços culturals i històrics amb Rússia i una Ucraïna moderna que vol integrar-se més de prop amb Europa. Això no té per què ser incompatible", ha afegit l'assessora.

Els Estats Units han intensificat els seus contactes amb Rússia al llarg de la crisi política a Ucraïna, un país d'importància geoestratègica per a tots dos però que Obama ha assegurat que no vol utilitzar com a "tauler d'escacs" per reviure tensions pròpies de la Guerra Freda.

Ucraïna depèn de Rússia per a gran part del seu subministrament de gas i petroli, i pateix a més un greu endeutament que Ianukóvitx va tractar de solucionar al firmar, el desembre passat, un acord pel qual Moscou es comprometia a proporcionar 15.000 milions de dòlars en préstecs al Govern ucraïnès i a reduir-li el preu del carburant.

Rice ha reconegut avui que l'economia ucraïnesa és "molt, molt fràgil" i ha assegurat que els Estats Units "tindran un paper" a l'hora d'encaminar el país cap a la recuperació, si bé el protagonista en qualsevol acord ha de ser el Fons Monetari Internacional. L'assessora va oferir la primera reacció directa dels EUA a la destitució de Ianukóvitx per la Rada (Legislatiu), ara controlada per l'oposició proeuropea, després de tres mesos de protestes antigovernamentals al carrer, i va deixar clar que la Casa Blanca no recolza les seves denúncies que ha estat víctima d'un cop d'Estat.

"Ha perdut enormement la seva legitimitat, malgrat que originalment va ser elegit democràticament, al girar-se contra el seu poble, utilitzar la violència als carrers contra els manifestants pacífics i al menysprear la voluntat del poble ucraïnès", ha indicat Rice. Després de la destitució del mandatari dissabte, la Casa Blanca es va limitar a indicar que els esdeveniments recents a Ucraïna "ens poden portar més a prop de l'objectiu" de posar fi a la crisi.

Notícies relacionades

El senador republicà John McCain es va referir també aquest diumenge a la situació a Ucraïna i va assegurar així mateix que una partició del país seria "totalment inacceptable". "Ells (els ucraïnesos) volen ser occidentals. No volen ser orientals", va dir McCain a la cadena CBS News.

El senador va assegurar que ha parlat amb diversos líders ucraïnesos, inclosa l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, que ahir va ser alliberada de la presó, i estan "entusiasmats" amb la partida de Ianukóvitx però són conscientsque el més difícil serà reconstruir el país. McCain va afegir que, si ell fos el president rus, Vladímir Putin, "estaria nerviós" per la marxa del seu aliat Ianukóvitx i el que això representa per a la seva influència a Ucraïna.