EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

L'amenaça creixent del boicot comercial intranquil·litza Israel

El ministre de Finances adverteix del perill de no arribar a un acord de pau

Alguns colons manifesten que ja s'han vist afectats pel rebuig europeu

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

LSSRqeconomia d'Israel patirà un cop dur si el Govern de Benjamin Netanyahu no arriba a un acord de pau amb els palestins. Així pensa el ministre de Finances israelià, Yair Lapid, líder del partit Hi ha Futur, soci de coalició de Netanyahu. «Si no hi ha un acord, la butxaca de tots els israelians es veurà afectada», va sub­ratllar ahir Lapid.

La factura que pagarà Israel tindrà el seu origen en el boicot que diversos països han començat a posar en pràctica contra productes d'assentaments jueus als territoris palestins ocupats. La UE, un dels socis econòmics més importants d'Israel, va aprovar l'estiu passat unes directrius per aplicar a partir del 2014 que prohibeixen atorgar beques, crèdits o premis a entitats que operen als territoris que estan ocupats des del 1967. També impedeixen a les empreses europees fer negocis amb les colònies, il·legals segons la llei internacional.

Lapid estima que el boicot podria costar a Israel ben aviat uns 2.300 milions d'euros i 10.000 llocs de treball. El boicot ja ha passat factura a agricultors i empreses d'assentaments, a institucions bancàries i universitats. «El boicot d'Europa ens ha obligat a canviar de mercats, ja no hi exportem pebrot, l'enviem  tot a Rússia. La diferència és que els russos el paguen més barat i en cada venda perdem 30.000 euros», explica a aquest diari David Elhaini, líder del Consell Regional de la Vall del Jordà. Aquest territori condensa bona part de les terres més fèrtils dels palestins. Els 10.000 colons que l'habiten «obtenen un benefici de 612 milions de dòlars a costa dels palestins», afirma el negociador palestí Saeb Erakat.

El boicot preocupa la premsa i el Govern d'Israel. La setmana passada, el Gabinet de Netanyahu va dedicar per primera vegada una reunió a aquest perill creixent del qual ha alertat el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que intenta forçar un acord entre palestins i israelians.

Notícies relacionades

SENSIBILITAT / Si no s'arriba a un pacte, «la gent es mostrarà molt sensible en aquest assumpte, es parla de boicot i d'un altre tipus de mesures [contra Israel]», va afirmar Kerry dissabte. L'endemà, Netanyahu es va afanyar a contestar-li que «els intents de boicotejar Israel són immorals i injustificats i no aconseguiran el seu objectiu».

Lapid, en canvi, insisteix que «actuar com si les amenaces [del boicot] no existissin no és seriós». El ministre recorda que al gener, la caixa d'estalvis i pensions holandesa PGGM va retirar les seves inversions de cinc bancs israelians que tenen sucursals en colònies i dijous, Noruega va anunciar que excloïa dues firmes israelianes del seu Fons Global Governamental de Pensions per construir assentaments a la zona de Jerusalem est.