AL CENTRE DE L'ARXIPÈLAG

Pugen a 144 les víctimes mortals del terratrèmol de les Filipines

El sisme, de 7,2 graus en l'escala Richter, ha afectat més de 3 milions de persones en tres províncies del país

Ruïnes de l’església del Sant Niño després del terratrèmol, a Cebu, aquest dimarts.

Ruïnes de l’església del Sant Niño després del terratrèmol, a Cebu, aquest dimarts. / DENNIS M. SABANGAN (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El Consell Nacional de Gestió i Reducció de Desastres de Filipines ha elevat aquest dimecres a 144 el nombre de morts en el terratrèmol de 7,2 graus de magnitud que ha sacsejat la regió de Visayas, al centre del país. A més,  un mínim de 291 persones han resultat ferides, mentre que més de tres milions de persones de tres províncies diferents s'han vist afectades pel sisme, el més intens que ha viscut Filipines en els últims 20 anys.

Entre els 144 morts, 89 són de l'illa de Bohol, on es va localitzar l'epicentre, 9 són de la ciutat de Cebu, a uns 40 quilòmetres al nord de Bohol, i un de l'illa de Siquijor, 60 quilòmetres al sud-est. En l'últim informe, el Consell també ha indicat que després del sisme, que va tenir lloc ahir al matí a les 08.12 hora local (00.12 GMT), s'han produït 725 rèpliques.

El president de Filipines, Benigno Aquino, ha visitat avui tant l'illa de Bohol com la ciutat de Cebu per analitzar en primera persona la situació de les zones afectades pel sisme, on s'ha declarat l'estat de calamitat. Malgrat els milions d'afectats, a Bohol, la zona amb més víctimes i la que més danys ha patit, tan sols 12.500 persones han pogut ser ateses als 13 centres d'acollida que s'han instal·lat a l'illa.

Sense electricitat

Diverses zones segueixen sense corrent elèctric, entre elles Bohol i la ciutat d'Iloilo, uns 150 quilòmetres al nord-oest de l'epicentre, però 24 hores després del fort sisme, els aeroports de la zona han reprès l'activitat.

El terratrèmol ha deixat importants danys en les infraestructures de la zona, tant en hospitals com en carreteres, ponts i edificis oficials, i en diversos monuments.

Patrimoni històric

Així mateix, 10 esglésies històriques s'han vist afectades, entre elles la Basílica Menor del Santo Niño, a Cebu, considerada com el monument més antic de l'Església catòlica del país i que data del segle XVI.

A Bohol, alguns dels turístics 'turons de xocolata', com se'ls coneix pel color de la terra, també van sucumbir al moviment sísmic.

Per intentar pal·liar la situació dels ciutadans afectats pel sisme, la ministra de Benestar Social i Desenvolupament de les Filipines, Dinky Soliman, ha anunciat un fons de 90 milions de pesos (més d'1,5 milions d'euros), mentre que els equips de rescat i experts ja han estat enviats a la zona.

Energia alliberada

Notícies relacionades

El director de l'Institut de Vulcanologia i Sismologia de les FilipinesRenato Solidum, va assenyalar ahir davant la premsa que l'energia alliberada pel terratrèmol és similar a la de l'explosió de "32 bombes atòmiques d'Hiroshima".

El Servei Geològic dels Estats Units, que registra l'activitat sísmica a tot el món, va localitzar l'hipocentre a 56 quilòmetres de profunditat a la localitat de Carmen, a 629 quilòmetres al sud-est de Manila. L'institut filipí de sismologia va donar la mateixa potència, però va situar l'hipocentre a 33 quilòmetres de profunditat.