LA CRISI POLÍTICA EGÍPCIA

EUA té la intenció de reduir l'ajuda militar que dóna a Egipte

Washington deixarà d'entregar tancs, helicòpters i avions de combat

Obama hauria pres la decisió per la sagnant repressió contra els islamistes

L’Exèrcit egipci pren posicions a l’entrada de la plaça de Tahrir,el 16 d’agost passat.

L’Exèrcit egipci pren posicions a l’entrada de la plaça de Tahrir,el 16 d’agost passat. / AP / HASSAN AMMAR

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

L'Administració del president dels Estats Units, Barack Obama, té intenció de suspendre una part significativa de l'ajuda militar que destina a Egipte, segons van indicar fonts oficials nord-americanes al diari The New York Times. La decisió l'hauria pres Obama després del sagnant estiu que ha viscut Egipte, on centenars de seguidors dels Germans Musulmans i del deposat president Mohammad Mursi van morir a mans de les forces de seguretat i els militars en protestes contra el cop d'Estat de l'Exèrcit que el 3 de juliol passat va suposar la destitució de Mursi.

La retallada en ajuda militar s'anunciarà els pròxims dies i congelarà l'entrega de diversos tipus d'equipament militar, inclosos tancs, helicòpters i avions de combat. Però no afectarà l'ajuda per combatre el terrorisme ni per a temes de seguretat vinculats amb la península del Sinaí i Gaza, perquè posaria en perill Israel.

PREOCUPACIÓ / Les autoritats israelianes han participat en alguns debats de l'Administració d'Obama sobre les possibles retallades a Egipte. La setmana passada, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir que només havia tractat aquesta qüestió amb el president dels Estats Units «en termes generals», però va deixar clar que la reducció de l'ajuda militar preocupa Israel.

«El nostre interès és que continuï la pau amb Egipte (…) Aquesta pau es basa en l'ajuda nord-americana; crec que per a nosaltres aquesta és la consideració més important i estic segur que a Washington ho tenen en compte», va afirmar Netanyahu. El paquet d'ajuda militar nord-americana al Caire es considera un dels pilars del tractat de pau de 1979 que van firmar Egipte i Israel, clau per a tot el Pròxim Orient.

Els Estats Units ja van suspendre a l'agost l'entrega de quatre avions de combat F-16 i van cancel·lar uns exercicis militars amb l'Exèrcit egipci després de la cruenta repressió de les manifestacions dels islamistes, que van acabar amb centenars de morts. Ahir, el Govern egipci va ordenar la dissolució de l'associació dels Germans Musulmans, registrada com a oenagé, segons l'agència estatal egípcia Mena.

Notícies relacionades

Washington suspendrà també, segons les fonts citades per The New York Times, ajuda no militar que va directament al Govern egipci però mai relacionada ni amb educació ni amb sanitat.

La Casa Blanca, no obstant, va negar les informacions sobre la retallada en l'ajuda a Egipte. La portaveu Caitlin Hayden les va titllar de «falses». «Anunciarem el futur de la nostra relació d'assistència a Egipte els pròxims dies, però tal com el president va deixar clar a l'Assemblea General, aquesta relació d'ajuda continuarà», va subratllar Hayden.