CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Obama guanya suports republicans clau per a l'atac contra Síria

El recolzament de Boehner i Cantor acosta el vot favorable del Congrés

El president dels EUA defensa una intervenció militar "proporcional" i "limitada"

John Boehner escolta Barack Obama.

John Boehner escolta Barack Obama. / Carolyn Kaster (AP)

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, ha obtingut el suport del president de la Cambra de Representants i principal líder de l'oposició republicana al Congrés, John Boehner, per a una intervenció militar a Síria. És un pas més, però pot ser l'element catalitzador per afrontar a curt termini una decisió consensuada d'atac contra Síria. El suport parlamentari, tot i no estar garantit en aquests moments, és un objectiu creïble.

El règim sirià de Baixar al-Assad té motius per témer un atac militar d'alt component tecnològic. Obama ja ha avançat als líders del Congrés nord-americà en una reunió a la Casa Blanca que els EUA tenen un ampli pla per ajudar els rebels a derrotar les forces del Govern sirià. En els plans d'atac formulats per Obama s'hi preveu una venjança "proporcional" i "limitada". En altres paraules, qualsevol intervenció militar ha de comportar un risc mesurat de pèrdues humanes per a l'Exèrcit dels EUA i la implicació de les forces rebels al règim.

Ambient prebèl·lic

L'ambient prebèl·lic i l'estratègia d'Obama de fer partícips els republicans de la informació de primera mà pot facilitar la decisió consensuada d'un atac. Els dos principals republicans a la Cambra de Representants --John Boehner, i el líder de la majoria Eric Cantor--, i la líder demòcrata Nancy Pelosi ja han confirmat el suport a l'acció militar contra Síria. El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, i el secretari de Defensa, Chuck Hagel, presentaran l'actual situació siriana davant el Comitè de Relacions Exteriors del Senat.

La resolució autoritza Obama a utilitzar la força militar si cal per "impedir o dissuadir l'ús o la proliferació" a Síria de qualsevol arma de destrucció massiva , incloent-hi armes químiques. Alguns demòcrates consideren que el llenguatge de la resolució ha de ser més clar i impedir l'ús de tropes terrestres. Ningú ha plantejat encara que passaria en el cas d'un ús indiscriminat d'armes químiques en el conflicte com a conseqüència d'un atac internacional.

Desplegament militar

Mentre s'aplana el territori polític als EUA per a una intervenció militar a Síria, els moviments militars ja han començat. Els vaixells de l'Armada ja han pres posicions, amb l'aproximació del portaavions 'Nimitz', que navega al sud del mar Roig, i la retirada del Mediterrani oriental d'un dels cinc destructors que havia emplaçat en aquestes aigües, segons els mitjans nord-americans. La flotilla, que inclou el creuer 'Princeton' i els destructors 'Shoup', 'Lawrence' i 'Stockdale', ja naveguen pel mar Roig. També operen a la regió submarins equipats amb míssils guiats. Aquestes naus són capaces de llançar més de 100 Tomahawks, tants com quatre o cinc destructors.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el portal Military.com, que cita també fonts militars, ha assenyalat que no hi ha informació sobre el parador i la missió del vaixell 'Kearsarge' d'assalt amfibi, que amb 1.000 infants de Marina a bord és en algun lloc del mar Roig.

Israel ha llançat un míssil

En aquest clima de conflicte imparable, no ha faltat un pas més en l'escalada de tensió. Israel ha llançat un míssil del tipus 'Ancor', --enze en proves del sistema antimíssils Jetz (Arrow)--. El llançament ha desencadenat la protesta de Rússia, els radars de la qual l'han detectat. El Mediterrani oriental està en alerta.