Obama i Israel s'alien contra un Iran nuclear

El president dels EUA i Netanyahu exhibeixen la solidesa de les seves relacions

Advoca per una pau basada a un Estat israelià i un altre de palestí

Benjamin Netanyahu (dreta) rep Barack Obama, dimecres, a l’aeroport Ben Gurion.

Benjamin Netanyahu (dreta) rep Barack Obama, dimecres, a l’aeroport Ben Gurion. / MANDEL NGAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Tel Aviv

El president nord-americà, Barack Obama, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, van voler mostrar ahir que no hi ha esquerdes en la seva relació, que l'aliança entre EUA i Israel és més sòlida que mai i els seus països es mantenen units davant l'amenaça d'un Iran nuclear. Obama, que ahir va visitar Israel per primera vegada com a cap d'Estat, va afirmar després de reunir-se amb Netanyahu que tots dos comparteixen la visió que "un Iran amb armes nuclears seria una amenaça per a la regió (d'Orient Mitjà) i per al món i una amenaça potencialment existencial per a Israel". Netanyahu va dir, parafrasejant Obama, que Teheran necessita un any per aconseguir la bomba atòmica i va assegurar que Washington i Israel comparteixen "la mateixa opinió sobre els tempos de l'Iran, no hi ha cap discussió sobre això".

"L¿Iran és una preocupació que compartim (...) La nostra política és evitar que obtingui armes nuclears i preferim la via diplomàtica. EUA seguirà consultant Israel i totes les opcions estan sobre la taula. Farem el que sigui necessari per evitar que l¿Iran aconsegueixi les pitjors armes", va subratllar Obama. "No hi ha gaire diferencia --va afegir-- entre les opinions dels nostres països sobre l¿Iran, però cadascú ha de prendre les seves pròpies decisions sobre ficar-se en una acció militar".

Oportunitat per negociar

Obama va indicar que "l¿element central d¿una pau duradora a la regió és l¿existència d¿un Estat jueu segur i fort juntament amb un Estat palestí sòlid". Netanyahu va assegurar que el seu Govern està "totalment compromès amb la solució de dos estats" i va recalcar que la visita d¿Obama és una oportunitat «per tornar a la taula de negociacions».

El president nord-americà va aterrar ahir a l¿aeroport de Ben Gurion (Tel Aviv). Sobre una immaculada alfombra vermella l¿esperaven el president d¿Israel, Shimon Peres, i Netanyahu. "És bo tornar a estar en aquest país", va dir Obama en hebreu arrencant els aplaudiments dels convidats a la cerimònia, la majoria membres del nou Govern. Obama va intentar guanyar-se els cors dels israelians ¿segons les enquestes, el consideren neutral, no favorable a Israel¿ amb un discurs en què no va esmentar els palestins i es va limitar a anomenar-los "veïns" d¿Israel, i en què va assegurar que l¿aliança entre aquest país i el seu "és eterna, per sempre". Obama va definir Israel com el "principal aliat" i "llar històrica del poble jueu, present aquí des de fa 3.000 anys (...), que va resar al seu Déu aquí i, després de segles d¿exili i de persecucions sense precedents en la història, va renéixer".

Decepció palestina

Els palestins, molt escèptics sobre la visita d¿Obama, es van mostrar "decebuts amb el discurs del mandatari", segons una font de l¿Organització per a l¿Alliberament de Palestina (OAP). Alguns mitjans israelians apuntaven que malgrat que Obama no ha portat un pla de pau sota el braç, hi ha possibilitats que es reprengui el diàleg entre israelians i palestins. L¿encarregada d¿intentar-ho serà la ministra de Justícia, Tzipi Livni, amb qui Obama es va detenir de forma especial en el besamans de l¿alfombra vermella de l¿aeroport, on va conèixer figures clau com Yair Lapid i Naftali Bennett.

Notícies relacionades

Obama va veure una de les bateries del sistema de defensa Cúpula de Ferro, subvencionat per Washington, i va fer broma diverses vegades amb Netanyahu, que va prometre disfressar-lo amb un bigoti per portarlo a Tel Aviv d¿incògnit, i va agrair al president dels EUA que estigui "amb Israel en aquest moment de canvi històric".

Obama es reunirà avui amb el president palestí, Mahmud Abbàs, a Ramal·la. Les dues nits que pernocta a Jerusalem les passa a l¿Hotel King David, al centre de la ciutat, ocupat per la policia --els agents desplegats són 15.000-- i cossos de seguretat dels EUA.