El conflicte del Pròxim Orient

Obama arriba a Israel amb l'Iran a l'agenda i el diàleg de pau allunyat

La Casa Blanca rebaixa expectatives d'un viatge del qual l'israelià Netanyahu espera sortir reforçat

El president dels EUA aterra a la regió sense cap pla per rellançar la negociació amb els palestins

Un home passa davant d’una pintada en contra de la visita de Barack Obama, ahir.

Un home passa davant d’una pintada en contra de la visita de Barack Obama, ahir. / EFE / JIM HOLLANDER

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

En la primera gira exterior del seu segon mandat, el president dels Estats Units, Barack Obama, arriba avui a Israel per pagar un deute que el persegueix des que va optar per acostar-se al món àrab a començaments de la seva presidència sense presentar abans els seus respectes a l'Estat jueu. Obama arriba a la regió sense cap pla per rellançar les converses de pau entre israelians i palestins. La seva intenció confessa és «escoltar» les parts a la recerca d'alguna escletxa per desencallar les rodes de la diplomàcia. Però el seu verdader objectiu en el primer viatge de la seva presidència a Jerusalem és més subtil que tot això. Obama busca guanyar-se la confiança dels israelians i convèncer el seu primer ministre perquè li deixi marcar els temps respecte de l'Iran.

Tal com està la regió, abocada a viure a la corda fluixa per la guerra civil a Síria, la inestabilitat política a Egipte i el fastigueig a l'alça dels palestins, el viatge d'Obama podria semblar un exercici estèril, més simbòlic que substanciós. Però el cert és que el president necessita la cooperació d'Israel si vol tenir un segon mandat sense ensurts que malmetin la seva ambiciosa agenda interna. Un atac unilateral israelià contra les instal·lacions nuclears iranianes podria desencadenar una guerra regional i molt probablement obligaria els Estats Units a donar suport militar al seu aliat sionista, soscavant els plans d'Obama per no enfangar-se en una altra guerra convencional al Pròxim Orient.

Potser per això, el president va regalar la setmana passada al primer ministre Benjamin Netanyahu una cosa semblant a la «línia vermella» que reclamava respecte a l'Iran. En una entrevista, va assegurar que l'Iran necessitaria «un any més o menys per poder desenvolupar una arma atòmica», una intenció que Teheran nega. Tot i que el seu termini contradiu el fixat per Netanyahu durant la seva última intervenció a les Nacions Unides, on va dir que l'Iran tindrà capacitat per desenvolupar la bomba abans de l'estiu, Obama podria haver-se hipotecat a l'entrar en el joc dels terminis.

HORITZONS DIFERENTS / Els dos països treballen amb horitzons diferents. Els Estats Units només s'han compromès a impedir que Teheran fabriqui l'arma, mentre que Israel vol que s'avorti la seva capacitat per desenvolupar-la. L'èxit del viatge podria dependre, per tant, de la capacitat de persuasió d'Obama per recongraciar-se amb els israelians i convèncer-los que no farà falta que el seu país llanci un atac unilateral. Una missió complexa perquè el 68% de la població té una impressió desfavorable d'ell, segons una enquesta de Maariv, tot i que sota el seu mandat ha augmentat la cooperació militar, s'ha frenat l'intent sobiranista dels palestins a l'ONU o s'ha aixecat la pressió sobre els assentaments permetent que Israel continuï saciant la seva voraç fam annexionista.

Durant els seus tres dies d'estada a Jerusalem, Obama viatjarà a Ramal·la i a la basílica de la Nativitat a Betlem -acabarà el seu periple a Jordània- per reunir-se amb la cúpula de l'Autoritat Palestina. Però no hi ha esperances que ressusciti el procés de pau, complicat encara més pel dibuix del nou Govern israelià, trufat de colons i dominat per la dreta expansionista.

Notícies relacionades

La Casa Blanca s'ha esforçat aquests dies a rebaixar les expectatives del viatge i ha dissenyat un itinerari a mida perquè el president pugui reparar vells greuges. Com el sorgit del seu discurs al Caire el 2009, on va reclamar una nova relació amb el món àrab. Molts creuen que Obama va insinuar llavors que la creació de l'Estat d'Israel havia estat una conseqüència directa de l'Holocaust. Per això, retrà homenatge a la tomba de Herzl, el pare del sionisme, i visitarà al Museu d'Israel els manuscrits del Mar Mort, escrits fa més de 2.000 anys per una congregació d'ascetes jueus no gaire lluny de Jerusalem.

S'espera que Netanyahu pressioni el seu convidat perquè es comprometi a bombardejar carregaments d'armes si Síria transfereix míssils antiaeris o antitanc als seus aliats de Hezbol·là al Líban, segons The Guardian. Serà un dels pocs espais per al consens perquè les relacions amb el cap de l'Executiu israelià són dolentes. Més des que Netanyahu es va colar la passada campanya presidencial deixant clares les seves preferències per Mitt Romney. A Israel, país que va visitar quan era candidat el 2008, Obama hi té alguna cosa per guanyar i molt per perdre, per més que el viatge sembli un simple tràmit de cortesia per calmar els republicans i els lobbies proisraelians a Washington.