EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Israel manté silenci sobre el suposat atac a un comboi a Síria

El Govern israelià va informar els EUA de les seves intencions abans de portar a terme l'operació

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats israelianes guarden el més absolutsilenci oficial sobre el suposatatac, dimecres, a un comboi a Síria que transportavaarmes sofisticades per a la milícia libanesa xiïta Hezbol·là. El règim sirià i el seu aliat Hezbol·là asseguren que l'objectiu bombardejat va ser un centre d'investigació militar al districte de Jamraia, a la perifèria deDamasc.Per la seva part, el diariThe New York Times publica aquest dijous, citant responsables nord-americans que van demanar mantenir l'anonimat, queIsrael va informar prèviamentels EUA de les seves intencions.

La premsa israeliana va assenyalar inicialment, citant fonts diplomàtiques occidentals, que Israel havia bombardejat el comboi a prop de la frontera entre Síria i el Líban, però els responsables nord-americans citats perThe New York Timesvan assenyalar que l'atac al comboi va tenir lloc a la perifèria de Damasc. Es creu que l'objectiu bombardejat transportava míssils antiaeris i míssils de llarg abast, encara que es desconeix si també hi havia armes químiques o algun component seu.

La setmana passada, les autoritats israelianes van advertir públicament i reiteradament que l'enviament a Hezbol·là d'armes químiques o d'algun altre tipus d'armes sofisticadessuposaria que s'havia passat una "línia vermella" i que Israel no es quedaria de braços plegats.

Sense comentaris

Quan li han preguntat sobre aquesta qüestió a la ràdio pública, el ministre de Finances israelià, Yuval Steinitz, membre del gabinet de Seguretat, ha dit que ho ha sabut "pels mitjans de comunicació". "Dit d'una altra forma, sense comentaris", ha afegit. "De forma general, Israel ni desmenteix ni confirma aquesta mena d'activitats militars per raons de seguretat", ha afirmat, per la seva part, Tzahi Hanegbi, un diputat del Likud pròxim al primer ministre Benjamin Netanyahu i expresident de la Comissió de Defensa i d'Afers Estrangers del Parlament. "Israel no pot acceptar que armes sofisticades caiguin en mans de grups terroristes", ha afegit.

Notícies relacionades

El suposat atac ha estat condemnat avui per Hezbol·là, que l'ha qualificat de "gran conspiració" contra els pobles àrabs i musulmans. La milícia libanesa, aliada del president sirià Baixar al-Assad --que sosté que la guerra al seu país constitueix una conspiració internacional--, ha assenyalat que l'atac "revela el que està passant des de fa dos anys" a Síria.

De forma més dissimulada,Rússia també ha condemnat la suposada acció israeliana. "Moscou ha rebut ambprofunda preocupació les informacions sobre l'atac de les forces aèries d'Israel a instal·lacions sirianes pròximes a Damasc", afirma un comunicat del Ministeri d'Exteriors rus. "Si es confirma la informació, estaríem davant d'atacs no provocats sobre objectius d'unEstat sobirà, cosa que viola greument l'estatut de l'ONU i és inadmissible, independentment dels motius per justificar-lo".