GUERRA EN UN PAÍS ÀRAB

L'última matança eleva la pressió per actuar a Síria

França i el Regne Unit volen aixecar l'embargament d'armes

Ciutadans sirians, al voltant dels últims cadàvers trobats a Alep, ahir.

Ciutadans sirians, al voltant dels últims cadàvers trobats a Alep, ahir. / AFP / JM LOPEZ

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va fer una crida ahir «a tots els que combaten a Síria, especialment al Govern, a detenir les morts, en nom de la humanitat, a posar fi als crims i la violència». Ban va pronunciar aquestes paraules a la Conferència de Donants, a Kuwait, on es van prometre més de 1.500 milions de dòlars (uns 1.106 milions d'euros) en ajuda a Síria.

Un dia després que es descobrissin a Alep almenys 71 cadàvers de joves executats, l'enviat especial de l'ONU a Síria, Lakhdar Brahimi, va indicar al Consell de Seguretat de l'ONU que la situació al país «ha arribat a nivells d'horror sense precedents» i Síria «s'està destruint a poc a poc».

«El Consell no pot seguir dient no ens posem d'acord, esperem temps millors. Ha d'afrontar aquest problema ara», va subratllar Brahimi, segons diplomàtics de l'ONU. «Síria es desintegra davant els nostres ulls, solament la comunitat internacional pot ajudar i, en primer lloc, el Consell».

BOMBARDEIG ISRAELIÀ / La guerra a Síria amenaça tota la regió. Ahir, l'Exèrcit israelià va bombardejar un comboi de camions carregats amb armes per a Síria a la frontera entre aquest país i el Líban, segons diplomàtics occidentals, encara que l'Exèrcit israelià no va confirmar l'atac. Les forces libaneses van assegurar que caces israelianes van violar l'espai aeri libanès durant unes quantes hores.

El Regne Unit i França, amb el recolzament d'Itàlia, estan pressionant la resta dels seus socis europeus perquè la Unió Europea (UE) aixequi immediatament l'actual embargament d'armes a Síria amb l'objectiu de poder subministrar armament als rebels moderats, segons van confirmar fonts diplomàtiques.

Notícies relacionades

La majoria dels països de la UE, inclosa Espanya, són molt reticents a aixecar l'embargament, perquè temen que inflami encara més el conflicte sirià. Londres i París argumenten que és necessari subministrar armes a l'oposició moderada amb la finalitat de contrarestar l'armament que Rússia subministra al règim de Damasc i el que subministren els països del Golf als islamistes radicals.

L'actual embargament d'armes no expira fins a l'1 de març, però tenint en compte la posició britànica i francesa resultarà impossible mantenir-lo en el futur, ja que la seva pròrroga requereix un acord unànime dels Vint-i-set.