GUERRA A SÍRIA

L'Exèrcit sirià utilitza nens com a escuts humans

Un informe de l'ONU denuncia tortures i execucions de menors durant les operacions militars

Imatge de la matança produïda a Al-Haula el 25 de maig, on 49 de les 108 víctimes eren nens d’entre 2 i 3 anys.

Imatge de la matança produïda a Al-Haula el 25 de maig, on 49 de les 108 víctimes eren nens d’entre 2 i 3 anys. / EFE

2
Es llegeix en minuts

Les tropes sirianes han torturat i executat menors, i han utilitzat alguns nens de només 8 anys com "escuts humans" durant les seves operacions contra els rebels, segons ha denunciat l'ONU en un informe publicat aquest dimarts.

En l'informe, les Nacions Unides denuncien el Govern sirià com un dels pitjors en la seva llista anual "de la vergonya", en què figuren els protagonistes de països en conflicte on hi ha nens que sónassassinats, torturats i obligats a combatre.

"Poques vegades he vist tantesbrutalitatscontra menors com a Síria, on nens i nenes són empresonats, torturats, executats i utilitzats com a escuts humans", ha declarat Radhika Coomaraswamy, representant especial de l'ONU per als nens en conflictes armats.

Entre altres, l'informe sobreNens en Conflictes Armatscita les circumstàncies d'una operació de quatre dies iniciada el 9 de març per les forces lleials al president sirià, Baixar al-Assad --Exèrcit, serveis d'intel·ligència i la milícia Shabiha-- contra el poble d'Ain al-Arouz, a la província d'Idleb (nord-oest).

Les tropes del Govern van detenir desenes de nens d'entre 8 i 13 anys abans d'atacar el poble, assenyala l'informe. Aquests nens després van ser "utilitzats pels soldats i milicians com a escuts humans, col·locats davant les finestres dels autobusos que transportaven els soldats per entrar al poble durant l'assalt".

Capturats i afusellats

Entre els 11 morts en els primers dies de combats a Ain al-Arouz hi havia tres nois de 15 a 17 anys. Les tropes d'Assad van capturar 34 persones, entre elles dos nens de 14 i 16 anys i una nena de 9. "Al final el poble va ser incendiat i quatre dels 34 presoners van ser afusellats, entre ells dos nens", assenyala el document de l'ONU.

El Govern sirià i les seves forces de seguretat es troben entre els quatre nous membres de la "llista de la vergonya" de l'ONU, juntament amb partits polítics i organitzacions del Iemen i el Sudan.

La llista inclou un total de52 actors d'11 països, que van des de la policia afganesa fins a la xarxa de Haqqani, un dels grups insurgents afganesos islàmics més durs, passant per l'Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA) a l'Àfrica Central i els grups armats del Sudan i Darfur.

Pel que fa a Síria, l'informe revela que nens a partir de 9 anys han estat víctimes d'assassinats, mutilacions, detencions arbitràries, empresonaments, tortures i maltractaments, inclosa la violència sexual i la seva utilització com a escuts humans.

Centres de detenció

Les operacions contra lesescoles infantils són habituals, i aquestes instal·lacions s'usen després com abases militars i centres de detenció, segons el document de l'ONU, redactat abans de lamassacre del 25 de maig de Hula, on 49 de les 108 persones assassinades eren nens de 2 i 3 anys, segons diversos testimonis.

Notícies relacionades

"La majoria de nens que van ser víctimes de la tortura mostren que els van pegar, els van embenar els ulls, van ser forçats a posicions incòmodes d'estrès, fuetejats amb cables elèctrics, amenaçats amb cigarrets, i en un cas, sotmesos a descàrregues elèctriques als genitals", afegeix l'informe. Un testimoni citat pels investigadors de l'ONU afirma haver vist un nen de 15 anys caure pels cops.

Segons l'organització Human Rights Watch, que manté un registre de violacions a Síria, almenys1.176 nens han estat assassinats des de l'inici de la revolta, el febrer de l'any passat. Aquesta organització, amb seu a Nova York, també afirma comptar amb "acusacions creïbles" contra grups armats de l'oposició, entre ells l'Exèrcit Sirià Lliure, que recluten nens soldat.