RADIOGRAFIA DELS DRETS HUMANS AL MÓN

Amnistia Internacional considera la 'primavera àrab' una "oportunitat perduda"

L'oenagé alerta de la inoperància cada vegada més alarmant del Consell de Seguretat de l'ONU

Manifestants egipcis protesten contra el règim de Mubàrak en l’emblemàtica plaça Tahrir del Caire, l’1 de febrer del 2011.

Manifestants egipcis protesten contra el règim de Mubàrak en l’emblemàtica plaça Tahrir del Caire, l’1 de febrer del 2011. / Ben Curtis (AP)

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

L'organitzacióAmnistia Internacional (AI)ha arribat a la conclusió que l'esperit i l'empenta de laprimavera àrabs'han llençat a la brossa com a conseqüència de la"indiferència"de la comunitat internacional i de la "brutalitat" de la classe política dels respectius països. És una de les conclusions de l'informe anual de l'oenagé, que aquest any celebra el seu 50è aniversari.

Les protestes sense precedentsal nord d'Àfrica iPròxim Orientdurant el 2011 és un delseixos de l'informepresentat simultàniament en diverses ciutats del món amb l'anàlisi de la situació en 155 països. "El fracàs del lideratge s'ha convertit en una qüestió global l'últim any ja que els polítics han respost a les protestes amb indiferència o brutalitat", va afirmar elsecretari generald'AI,Salil Shetty, en la presentació de l'informe portada a terme ahir a Londres.

"Ha quedat molt clar --va afegir-- que les aliances oportunistes i els interessos financers han vençut els drets humans". A tall d'exemple, el màxim representant d'AI va apuntar que Rússia, que ven armes a Síria, va vetar les resolucions de sanció de l'ONU, i que els EUA i el Regne Unit, socis comercials de Bahrain, no condemnen la repressió a les manifestacions.

Crítiques a la "indiferència" internacional

A més de carregar contra la "indiferència" de la comunitat internacional respecte als moviments socials de la primavera àrab, la oenagé va criticar lainoperànciacada vegada més alarmant delConsell de Seguretat de l'ONU, especialment, en el cas de Síria, incapaç de posar límit als abusos del règim contra el poble. "El coratge que han mostrat els manifestants ha topat amb el fracàs dels líders a tots els nivells", va abundar el secretari general d'AI. L'organització ha posatSíriacom a exemple d'un clar "fracàs de la comunitat internacional".

Notícies relacionades

"El Consell de Seguretat de Nacions Unides ha mirat sense fer res mentre a Síria es cometen crims contra la humanitat", va assegurar Salil Shetty que, tot seguit, va acusar el Consell de Seguretat de ser una institució "cansada, fora de la realitat i ineficaç".