Anar al contingut

INFORME ANUAL SOBRE ELS DRETS HUMANS AL MÓN

Amnistia critica l'abús de la força per part dels Mossos en el desallotjament de la plaça de Catalunya el 27-M

L'oenagé considera que les retallades de la Generalitat han creuat la línia vermella dels drets ciutadans

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat en el seu informe anual sobre els drets humans al món, presentat dimecres a Londres, l'"ús excessiu de la força" per part dels Mossos d'Esquadra en les manifestacions del moviment 15-M i en protestes estudiants. L'oenagé fa especial menció del desallotjament de la plaça de Catalunya el 27 de maig del 2011, quan els agents antiavalots van carregar contra els indignats.

L'informe es fa ressò d'informes mèdics de manifestants ferits i d'imatges de vídeo en què els agents "van clavar cops de porra a manifestants aparentment pacífics i ee van disparar bales de goma". L'oenagé subratlla que "segons sembla els agents no portaven el número de la seva identificació a l'uniforme" i lamenta que "el Govern català va considerar que no era necessari obrir una investigació sobre les denúncies" dels afectats. En aquest sentit, l'oenagé reclama que si és necessari "es portin a terme accions judicials contra els agents implicats" i es revisi l'ús de les pilotes de goma i els seus efectes.

L'entitat també ha llançat un missatge a les autoritats catalanes: "L'ús de la força ha de ser sempre l'últim recurs per garantir l'ordre públic, no el primer". I afegeix: "El dret a la reunió pacífica és un dret fonamental reconegut en el pacte internacional dels drets civils i polítics del qual Espanya forma part des de l'any 1977" , ha subratllat la coordinadora de l'oenagé a Catalunya, Imma Guixé.

AI també ha lamentat que la Generalitat abolís el mes de gener passat el Codi Ètic de la Policia de Catalunya, que implementava el Codi Europeu d'Ètica de la Policia.

Les retallades traspassen la línia vermella

L'informe d'AI també es fixa en les retallades aplicades pel Govern per ajustar el dèficit i alerta d'una "regressió" en els drets dels ciutadans que "anirà a pitjor". Amnistia considera que els drets socials "no són un luxe, sinó una obligació dels estats" i apunta que l'Administració ja ha creuat la línia vermella. "Qualsevol retallada que impliqui una regressió de drets és anar més enllà del límit", afegeix.

"En nom de la crisi econòmica no es poden retallar els drets de les persones", ha denunciat la presidenta d'AI a Catalunya, María Cañadas. "La crisi econòmica no pot desembocar en una crisi de drets humans", ha remarcat el portaveu de l'organització, Dani Vilaró.


0 Comentaris
cargando