Anar al contingut

EL NOBEL DE LA PAU 2011

La veu contra el despotisme d'Ali Abdul·là Salih

Tawakul Karman va mobilitzar els estudiants iemenites per protestar contra el règim i reclamar canvis socials

Tawakul Karman, distingida amb el premi Nobel de la pau 2011 juntament amb les liberianes Ellen Johnson-Sirleaf  i Leymah Roberta Gbowee per la seva lluita en favor de la pau, és una de les líders del moviment opositor sorgit al Iemen contra el règim del president Ali Abdul·là Salih, que dirigeix el país amb mà de ferro des de fa més de 30 anys.

Molt abans que el gener passat esclatessin les revoltes de la primavera àrab a Egipte i Tunísia, que després s'han estès a països com el Iemen o Líbia, Karman ja treballava activament en favor dels drets humans. Això l'ha convertit en una de les icones de l'oposició. Nascuda el 1979 i mare de tres fills, ha organitzat manifestacions i acampades contra el règim des del 2007. Coordina l'anomenat Consell dels Joves de la Revolució Àrab i és presidenta de l'organització Dones periodistes sense cadenes, que va crear el 2005.

"Sóc una ciutadana del món, la Terra és la meva pàtria i la humanitat és la meva nació", escriu Karman en el perfil de la seva pàgina de Facebook, que utilitza, igual que altres llocs web, per difondre la seva lluita per les llibertats i els drets. Una lluita que viu diàriament des de la seva tenda de campanya a la plaça d'Al-Taguir de Sanà.

Líder de l'oposició

Cap visible del moviment opositor, va ser arrestada fins i tot abans que esclatessin les protestes, el 24 de gener, però poc després va ser alliberada i de seguida va tornar a la càrrega contra el règim. Fins al punt que el 29 de gener ja va participar en una nova manifestació, va impulsar el Dia de la Ràbia del 3 de febrer, similar als que havien inspirat les revoltes àrabs a Egipte i Tunísia, i el 17 de març va tornar a ser detinguda.

Como si fos una premonició, els seus articles publicats el 2006 i el 2007 ja anunciaven l'esclat revolucionari al Iemen, cosa que li va costar la presó. Actualment són reeditats pels diaris partidaris de la revolució i llegits per uns ciutadans que clamen "Saleh, vés-te'n a casa".

Karman, que es defineix ideològicament com a moderada, pertany al Partit de Reforma Islàmica (Al-Islah), braç polític del grup conservador Germans Musulmans i principal força política opositora. L'activista porta el tradicional vel islàmic o hijab en lloc del nicab que cobreix tot el cos de les musulmanes i que és molt habitual en aquest país profundament conservador. Ho fa per compatibilitzar-lo amb la seva feina d'activista social, malgrat les crítiques dels islamistes radicals.

La seva vocació de periodista ja la va posar el 2007 en contra de les autoritats, que es van negar a concedir-li una llicència de ràdio i premsa per a la seva organització feminista i no va trigar a rebre amenaces de mort per telèfon. Fins ara, Karman era més coneguda a l'interior del Iemen que a l'exterior, malgrat que el març de 2010 va ser guardonada a Nova York amb el Premi Internacional de Dones amb Valentia.

0 Comentaris
cargando