ANUNCI A OSLO

El Nobel de la pau premia la lluita pels drets de les dones

La presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, la seva compatriota Leymah Gbowee i l'activista iemenita Tawakkul Karman comparteixen el guardó

Ellen Johnson-Sirleaf jura el càrrec com a presidenta de Libèria, el gener del 2006, a Monròvia.

Ellen Johnson-Sirleaf jura el càrrec com a presidenta de Libèria, el gener del 2006, a Monròvia. / CHARLES DHARAPAK (AP)

2
Es llegeix en minuts

ElNobel de la paud'aquest any ha estat per atres dones, dues liberianes i una iemenita, que han destacat pel seu treball en favor de la igualtat i delsdrets de les dones. L'acadèmia noruega considera que no hi haurà pau mentre les dones no disfrutin d'iguals oportunitats que els homes per influir en la societat. És per això que, entre 241 candidatures, ha decidit aquest divendres distingir lapresidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, la tambéliberiana Leymah Gbowee i l'activista del Iemen en favor dels drets humansTawakkul Karman, que compartiran el premi, dotat amb 1,1 milions d'euros, per la seva intensa tasca en aquest àmbit. 

Les guardonades han destacat per la seva "lluita no violenta per la seguretat i el dret de les dones a participar plenament en la construcció de la pau", ha destacat elComitè Nobel noruec a l'anunciar el premi. "No es pot aconseguir la democràcia i una pau perdurable al món si les dones no obtenen lesmateixes oportunitats que els homes a l'hora d'influir en el desenvolupament a tots els nivells de la societat", subratlla el comunicat de l'acadèmia.

El comitè ha recordat que el 2000 el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar la resolució 1325, en què, per primera vegada, es definia la violència contra les dones en els conflictes armats com "un tema de seguretat internacional". El text "destacava la necessitat que les dones participin en un pla d'igualtat amb els homes en els processos de pau i en la construcció de la pau en general".

Ajuda a acabar amb la repressió

Amb aquests premis, el comitè, afegeix el comunicat, espera ajudar a "posarfi a la repressió de les dones, que encara persisteix en molts països, i a fer realitat el gran potencial que les dones representen per a lademocràcia i la pau".

La concessió del premi ha estat unasorpresa a mitges. Ellen Johnson Sirleaf sortia com a favoritai la cadena noruega TV2, que en les dues anteriors edicions va encertar els guanyadors (Barack Obama el 2009 i Liu Xiaobo el 2010), la donava com la guanyadora "més probable".

Sirleaf és la primera dona elegida cap d'Estat del continent africà en unes eleccions democràtiques. Des del seu accés al poder, el 2005, ha treballat per lareconstrucció de Libèria, país devastat per 14 anys de guerres civils que han causat uns 250.000 morts, i s'ha significat per impulsar canvis econòmics i socials. L'acadèmia noruega ha valorat que la presidenta liberiana "ha contribuït a garantir la pau a Libèria, a promoure el desenvolupament econòmic i social i a reforçar la posició de les dones.

Impuls a la influència femenina

Notícies relacionades

Per la seva part, l'altra liberiana guardonada, Leymah Gbowee, que també estava destacada a les quinieles, "va mobilitzar i va organitzar les dones de totes els grups ètnics i religiosos per garantir la participació de la dona en les eleccions", ha subratllat el comitè. "Des d'aleshores ha treballat per millorar lainfluènciade les dones a l'Àfrica Occidental i en les situacions de postguerra", ha afegit.

De la tercera premiada, la iemenitaTawakkul Karman, el jurat del Nobel ha valorat que "en les circumstàncies més difícils, tant abans com durant la primavera àrab, va jugar un paper destacat en la lluita pels drets de les dones i per lademocràcia i la pau al Iemen".