POLÈMICA JUDICIAL AL REGNE UNIT

La dona de l'expremier' Tony Blair, jutge de professió, salva de la presó un acusat d'agressió per ser un home religiós

La sentència alarma sectors laics britànics

Jutge. Cherie Blair, amb l’emblema tradicional del sistema legal.

Jutge. Cherie Blair, amb l’emblema tradicional del sistema legal. / EPA / FIONA HANSON

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Shaso Miah és un paio de 25 anys amb el geni fort. Un dia del mes d’agost passat, la visita que va fer a una sucursal de la banca Lloyds al barri londinenc d’East Ham va acabar violentament. Mentre esperava ser atès, es va embrancar en una disputa amb un altre client sobre qui havia arribat abans a la cua. De les paraules, Miah va passar als punys i va deixar Mohammed Furcan estès a terra amb la mandíbula trencada.

La policia va trobar més tard l’atacant, no perquè tingués remordiments de consciència i decidís confessar la seva culpa, sinó perquè algú es va apuntar el número de la matrícula del seu cotxe. El que els agents no sabien, ni segurament els importava, és que l’agressor, musulmà com la víctima, havia anat al banc directament des de la mesquita. El detall, però, ha tingut la seva importància.

La visita al temple i el fet de ser un home de fe l’han salvat de la presó en una sentència que ha provocat una queixa formal contra Cherie Booth. La dona de l’exprimer ministre britànic Tony Blair era la jutge del cas i va decidir suspendre la condemna de sis mesos de presó al·ludint a la falta d’antecedents, però també a altres motius extrajudicials.

«Suspendré la sentència per un període de dos anys perquè vostè és una persona religiosa i no ha tingut abans problemes amb la justícia»,va anunciar la lletrada.«Ha causat fractures lleus a la mandíbula a un ciutadà que era a la cua del Lloyds Bank. Vostè és un home religiós i sap que aquest comportament és inacceptable», va concloure a manera de reprimenda. El culpable sortia per la porta amb el requisit de complir 200 hores de serveis comunitaris.

La senyora Blair és una fervorosa catòlica i en aquest credo ha educat els seus fills. La conversió del seu marit al catolicisme poc després de deixar Downing Street, quan ja no importava la reacció dels votants anglicans, no va ser cap sorpresa. Però és preocupant que com a magistrada Cherie pugui considerar un eximent la fe religiosa. Així ho estima la Societat Nacional Secular, que ha reclamat davant l’Oficina de Queixes Judicials.

Discriminació

Notícies relacionades

L’organització, que vetlla per la separació de poders entre Església i Estat, acusa Cherie d’haver pres una decisió«discriminatòria i injusta». El seu president, Terry Sanderson, es pregunta«què hauria passat si[l’agressor]hagués estat un ateu». El veredicte de Miah sembla indicar que «si s’hagués tractat d’una persona no religiosa no l’hauria tractat amb la mateixa benevolència».Sanderson voldria saber«si la senyora Blair-Booth s’hauria negat a suspendre la sentència amb l’argument que els no creients no tenen prou principis per saber que pegar a la cara sense raó no és correcte».

L’Oficina de Queixes Judicials, una institució creada fa quatre anys per estudiar les demandes contra els membres de la judicatura, podria demanar a Cherie una explicació per escrit. També, en una última i improbable instància, podria nomenar un jutge perquè porti a terme una investigació i decideixi una sanció disciplinària. La sang no arribarà al riu, però per Sanderson«és un cas molt preocupant de discriminació, que sembla mostrar que la gent religiosa té un tractament diferent al tribunal de Cherie Blair».