ONADA DE VIOLÈNCIA AL caucas rus

Assassinats a Txetxènia els dos cooperants segrestats

Els cadàvers de la cap d'una oenagé i el seu marit apareixen a Grozni tirotejats

A la república veïna del Daguestan, un periodista mor cosit a trets

Pregàries en el funeral de Zarema Sadulaieva, ahir, a Xalagi, un poble a uns 50 quilòmetres de Grozni.

Pregàries en el funeral de Zarema Sadulaieva, ahir, a Xalagi, un poble a uns 50 quilòmetres de Grozni. / WIMI NSDA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
GROZNI / MOSCOU

Definitivament, mantenir una posició crítica amb el Kremlin i els seus sequaços a les repúbliques rebels del Caucas rus surt molt car. La cooperant russa Zarema Sadulaieva i el seu marit Alik Djabrailov, segrestats dilluns a Txetxènia, van aparèixer ahir morts en un suburbi de Grozni. Per si això no fos prou, al Daguestan també es va trobar el cadàver d’un periodista local, Malik Akhmedilov. El seu cos estava cosit a trets.

Sadulaieva dirigia a Txetxènia l’oenagé Salvem la Generació, que proporcionava, a la república independentista, assistència mèdica i psicològica a nens i adolescents víctimes del conflicte, inclosos alguns menors que han patit amputacions. Djabrailov, el seu marit, també col·laborava amb l’oenagé. Tots dos eren activistes dels drets humans. Dilluns, uns homes armats van irrompre a la seu de l’organització i es van emportar el matrimoni. Els seus cossos van ser trobats ahir al maleter d’un cotxe, amb múltiples ferides de bala, al suburbi de Txernoretxié, a Grozni.

A la veïna república del Daguestan, el Ministeri de l’Interior va anunciar que Akhmedilov, subdirector del diari Khakikat, va ser trobat mort ahir al matí a Palmira, un poble pròxim a la capital, Makhatxla.

El cadàver estava dins d’un cotxe amb matrícula russa i, segons la nota del Ministeri, «presentava ferides de bala al ventre».

REGIÓ CONVULSA / Aquestes morts són les últimes d’una sèrie d’assassinats en una regió convulsa des del desmembrament de la Unió Soviètica l’any 1991. Fa tot just un mes, una altra activista dels drets humans a Txetxènia, Natalia Estemírova, de l’organització Memorial, també va ser segrestada i assassinada a Grozni.

«És impossible plantejar-se ara cap treball de drets humans a la regió», va afirmar a Moscou Tatiana Lokxina, de Human Rights Watch, que viatja a Txetxènia regularment. «Els activistes estan aterrits», va afegir.

El president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, lleial al Kremlin, va qualificar de «crim inhumà» l’assassinat de Sadulaieva i Djabvrailov i va prometre controlar personalment la investigació. «Qui ha comès aquest crim vol dividir la nostra societat i desestabilitzar la República txetxena», va manifestar el dirigent.

Notícies relacionades

Alguns experts consideren que aquesta sèrie d’assassinats en cadena proven que Kadírov està perdent el control de la situació. «A Txetxènia hi ha un gran nombre d’assassinats i atacs violents, però no hi ha cap raó per creure que tots es produeixen a les ordres de Kadírov. No hi ha cap dubte que el control de Kadírov s’està debilitant», va assegurar Alexei Malaixenko, un expert del Centre Carnegie de Moscou, finançat pels EUA.

No obstant aquesta afirmació, Memorial assegura que Kadírov està al darrere de la violència i l’acusa d’haver ordenat l’assassinat d’Estemírova.