El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Economia

El mercat immobiliari s’alenteix a l’Hospitalet i al Baix Llobregat

  • L’economia catalana es va accelerar en el primer trimestre amb una alça de l’1,2%

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a l’Hospitalet de Llobregat aquest 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

El mercat immobiliari s’alenteix a l’Hospitalet i al Baix Llobregat

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mercat de compravenda immobiliària ha patit un alentiment a l’Hospitalet de Llobregrat i al conjunt de municipis del Baix Llobregat respecte als anteriors exercicis. Així es desprèn de l’últim informe sobre conjuntura econòmica que trimestralment publica el Fòrum Empresarial del Llobregat.

D’aquesta manera, segons l’estudi, en el quart trimestre del 2022 es van formalitzar 3.140 compravendes immobiliàries –sumades les de l’Hospitalet i les de les urbs del Baix–, xifra que implica un augment del 3,2% respecte a les 3.042 operacions del quart trimestre del 2019 –dades precovid–. Malgrat aquest augment, des del Fòrum remarquen que, si es fa la comparativa amb l’any 2021, l’increment és de l’11,4%, lluny de les xifres de 38% dels trimestres anteriors.

Així, si a finals del 2021 hi havia xifres d’increment d’operacions entorn del 32%, aquestes variacions respecte al mateix trimestre de l’any anterior van en direcció oposada als increments de l’euríbor, i s’observen xifres del 29,8%, 18,4%, 13,2% i 6,1%, respectivament. «Tenint en compte que encara no s’ha arribat al sostre de l’euríbor, sembla que ben aviat veurem taxes negatives. A més, s’hi afegim els increments de preu de les vivendes, cada vegada és més difícil l’adquisició de la primera llar», assenyalen els responsables de l’informe.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Per volum absolut, destaquen les compravendes fetes a l’Hospitalet de Llobregat (912), Cornellà de Llobregat (260), Sant Boi de Llobregat (218) i Viladecans (206). «En aquesta ocasió, només deu localitats han vist augmentar el seu volum d’operacions respecte a un any enrere; i només Pallejà augmenta en més de deu (18) el volum de transaccions», apunten.

Amb tot, des del Fòrum Empresarial del Llobregat també recorden que la comarca inclou sis de les cent localitats més cares de tot Espanya: Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Molins de Rei.

Puja l’atur

Pel que fa a la situació laboral, en el primer trimestre del 2023, l’Hospitalet i el Baix han empitjorat les xifres de població ocupada a gairebé totes les poblacions del territori en 683 persones més en situació d’atur. Així, només deu localitats han acabat el trimestre amb dades positives. Destaca la millora de la situació de Castellví de Rosanes, que ha disminuït la xifra de persones a l’atur un 12,9% (-8), i Santa Coloma de Cervelló (-10,8% i -22).

En termes absoluts, les disminucions més marcades en el nombre de persones a l’atur les han registrat Olesa de Montserrat (-63), Martorell (-61) i Castelldefels (-50). D’altra banda, les poblacions on més ha pujat el nombre de persones en situació d’atur han sigut: l’Hospitalet de Llobregat (+474), Sant Boi de Llobregat (+134) i Cornellà de Llobregat (+105).

Notícies relacionades

Per la seva banda, el vessant dels contractes de treball (71.967) també experimenta «una forta davallada» al registrar-se una contracció de gairebé el 10% al passar de gairebé 80.000 contractes de treball en el quart trimestre del 2022 a gairebé 72.000 en aquest primer trimestre de l’any.

«Si fem la comparativa amb el primer trimestre del 2022, el descens és encara molt més acusat, una caiguda superior al 16%, ja que partíem d’una xifra de 85.739 contractes. A aquestes xifres oficials cal posar-les en quarantena, ja que s’han canviat els contractes temporals pels fixos discontinus», diuen des del Fòrum Empresarial del Llobregat.