El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Educació

Calor a les escoles de l’Hospitalet: 2,5 milions per climatitzar a l’espera de la Generalitat

  • Les escoles catalanes no tancaran, però podran parar les classes durant les onades de calor

  • L’Hospitalet clama contra la saturació escolar al nord de la ciutat: «Estem al límit»

Calor a les escoles de l’Hospitalet: 2,5 milions per climatitzar a l’espera de la Generalitat

Ricard Cugat

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) facilitarà la instal·lació d’aires condicionats als espais comuns de les 36 escoles d’infantil i primària de la ciutat. En l’actual context de sequera extrema i davant la possible arribada d’onades de calor abans que s’acabi el curs escolar, el ple municipal va aprovar la setmana passada destinar 2,5 milions d’euros –procedents del romanent de tresoreria de l’exercici 2022– en subvencions per climatitzar algunes zones dels centres.

Tant a finals del curs passat com a principis de l’actual, les queixes dels familiars de la mainada que va a escoles de la segona ciutat de Catalunya per les altes temperatures a les aules van ser reiterades. «Al pati fa moltíssima calor, hi ha poca ombra i molts alumnes. De vegades venen fins i tot amb cremades del sol. A més, entren a l’aula i també fa calor», denuncia la Neli, mare de dos nens d’una escola del nord de l’Hospitalet.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Concretament, des del govern de l’Hospitalet defensen que l’objectiu és dotar de sistemes de refrigeració els menjadors i de generar zones d’ombra al pati i els espais d’oci amb tendals, que s’instal·laran a 16 centres de la ciutat, si bé el llistat encara no s’ha fet públic. És a dir, que les aules continuaran sense comptar amb aire condicionat. «No podem dir que no és bo. Celebrem la inversió, però no es resol quan s’acabarà fent. A més, aquests 2,5 milions, ¿què arreglen? ¿Un 5%, un 8% de la situació dels centres educatius? És clar, és millor això que res», apunta Carles Nadal, delegat sindical de CCOO Educació a l’Hospitalet.

Per la seva banda, David Quirós, regidor d’Educació de l’Ajuntament de l’Hospitalet, admet que la mesura anunciada pel consistori «no és la solució», i insisteix que aquesta arribarà quan «tinguem recursos i una aposta de la Generalitat per climatitzar tots els centres educatius i adequar-los a la necessitat i realitat que estem vivint».

Conflicte competencial

Fran Belver, el primer tinent d’alcaldia, va assegurar en la sessió plenària que la Generalitat havia dit «reiteradament» als ajuntaments que «no féssim res», en matèria de climatització, a l’espera d’un estudi. No obstant, va seguir Belver, fa unes setmanes el Departament d’Educació «va comunicar que actuaria només als instituts i instituts-escola, i que havien de ser els ajuntaments els que assumissin la millora de la situació a les escoles».

Amb tot, aquest dimecres 3 de maig, el Departament d’Educació també va anunciar diferents mesures per fer front a les onades de calor que s’acosten, de manera que la conselleria permetrà que els centres educatius aturin les classes, però no tancar l’escola o l’institut, durant els episodis d’onades de calor i instal·larà un centenar d’aires condicionats en «espais comuns» –no a les aules– d’instituts i escoles bressol de la seva titularitat, però no a les escoles.

I és que en aquest context de mesures per mirar de mitigar les altes temperatures entra en joc el conflicte competencial, en què consistoris i Generalitat s’assenyalen mútuament, ja que mentre al departament li correspon fer-se càrrec de les obres i actuacions de reforma, ampliació o adequació d’aquests centres educatius, als ajuntaments els competeix la conservació, el manteniment i la vigilància de les escoles.

Sense dates concretes

Carles Nadal lamenta que, al final, els principals perjudicats d’aquesta falta d’inversions per combatre la calor a les escoles «són les famílies i els fills de classe treballadora, a més dels professors» i incideix en el problema afegit que suposa la saturació de les aules als barris del nord de l’Hospitalet.

«Després, aquesta execució, ¿per quan és? No sabem si serà immediata. És tot dins d’una campanya electoral. Però és clar, no podem dir que no és bo que s’inverteixi», comenta el delegat de CCOO Educació a l’Hospitalet, que defensa que el problema es resoldrà quan «Núria Marín i el conseller s’asseguin i facin un pla a mitjà termini; i no ara que ja entrem en un marc de campanya».

Notícies relacionades

Així, sobre els tempos per a la instal·lació d’aparells anunciada pel consistori, el regidor d’Educació, David Quirós, assenyala que aquesta setmana han d’acabar de tancar la qüestió amb el departament i explicar-ho a les escoles, que al final seran les que s’encarregaran de demanar les subvencions i parlar amb el gremi local d’instal·ladors per planificar les instal·lacions. «No és arribar i posar ventiladors. Estem parlant d’aires condicionats, amb renovació de l’aire... seran intervencions complexes que tindran afectacions en el dia a dia», apunta Quirós. «Sabem que no seran 10 dies, però la maquinària ja s’ha posat en marxa», afegeix.

Així, durant el ple, Belver va comentar també que el govern municipal «ha parlat amb el gremi d’instal·ladors» de la ciutat per «agilitzar el condicionament d’aquests centres educatius abans que s’acabi el curs».

Conflicte entre socis de govern a Badalona

A un mes de les eleccions municipals, l’anunci del Departament d’Educació ha causat irritació entre els quatre grups que componen el govern de l’Ajuntament de Badalona. I és que entre els 100 centres on la Generalitat instal·larà aires condicionats no n’hi ha cap de Badalona. Davant aquesta situació, l’alcalde de la quarta ciutat de Catalunya, Rubén Guijarro (PSC), va afirmar aquest dimecres en les xarxes que havia demanat al conseller Cambray «una reunió urgent per aquest intolerable greuge». «Cap nen passarà calor aquest estiu a l’escola a Badalona», va afegir. Per la seva banda, l’únic regidor de Junts al consistori, David Torrents, també es va mostrar crític amb les mesures de la Generalitat: «Crec que tractar així la quarta ciutat del país, ¡no és acceptable! Han de ser coses de la nova Generalitat republicana. Algú que tingui contactes amb el partit que governa el país, ¡podria fer alguna cosa!».

Per la seva banda, el líder i candidat d’ERC a Badalona, Àlex Montornès, va sortir en defensa de la mesura anunciada per la Generalitat: «Els criteris han sigut objectius i tècnics com ha de ser en una Administració moderna, però els de sempre voldrien que fos amb criteris no tan transparents», va retreure l’alcaldable, que va aprofitar la seva intervenció en les xarxes socials per dir que, en cas de sortir elegit alcalde, «em comprometo que l’estiu que ve les escoles d’educació primària de Badalona estiguin adequades a l’emergència climàtica».

També es va afegir a la festa la regidora i candidata d’En Comú Podem a la ciutat, Aïda Llauradó: «Jo no faré promeses electorals dient que si soc alcaldessa posaré aire condicionat a tots els centres de la ciutat, perquè, primer, és competència de la Generalitat i, segon, s’ha de valorar que suposa això i quines són les prioritats».