El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Situació inusual

Les protestes de la Guàrdia Urbana obliguen a interrompre el ple de l’Hospitalet

  • El sindicat SPL-CME ha criticat les polítiques de seguretat del regidor Pepe Castro

  • Per la seva banda, Castro retreu que l’acte d’avui es tracta d’«un acte polític»

hospi

hospi

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La crispació en el ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha escalat aquest dimecres 22 de febrer fins a nivells poc habituals i ha obligat l’alcaldessa, Núria Marín, a paralitzar la sessió plenària durant més de mitja hora, una acció, com a mínim, inusual. A punt ha estat Marín de suspendre el ple de manera definitiva, després que les protestes del sindicat SPL-CME de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet hagin fet impossibles les intervencions dels regidors o, més concretament, la del regidor de Seguretat José Castro –més conegut com a Pepe Castro–, contra qui s’adreçaven la majoria de les crítiques.

La tensió ha anat a poc a poc en augment després que Castro donés comptes de l’informe sobre l’aplicació i les incidències del Pla Local de Seguretat durant l’any 2022. Un informe que reflecteix un augment de delictes del 8% a l’Hospitalet respecte a l’any 2019, principalment, a causa del fet que han crescut les estafes a internet i els robatoris en vehicles.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Així, després de les intervencions dels diferents grups de l’oposició i ha tornat a parlar Castro, que ha retret que «fa dues setmanes que aquest sindicat va abandonar la taula de treball» i que ha recordat en el ple que el 16 de març hi haurà seleccions sindicals a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet. Just després, el regidor de Seguretat ha defensat que en els últims tres anys «s’han aconseguit acords molt importants» i, després d’això, les protestes de la policia local han esclatat: «Fa tres anys estimava aquesta Guàrdia Urbana i ara no», ha etzibat un agent just abans d’abandonar la sala de plens.

Encara en el temps d’intervenció de Castro, que no ha pogut seguir a causa de les protestes dels agents, ha intervingut l’alcaldessa Núria Marín per retreure als assistents de la policia local que el ple «no és una assemblea de la Guàrdia Urbana», unes paraules a què des del SPL-CME han respost amb més xiulets i crits.

L’alcaldessa ha mirat de passar al següent punt, al qual s’ha acabat traslladant el debat i que, després d’una nova intervenció de Castro ha desembocat en la protesta que ha portat Marín a anunciar que «s’aixeca la sessió del ple», tot i que finalment s’ha reprès uns minuts més tard, ja sense agents de la Guàrdia Urbana a la sala, els quals han traslladat les seves protestes a la plaça de l’Ajuntament.

Les protestes

Les principals crítiques del sindicat SPL-CME es vinculen amb els moviments en la direcció del cos de la policia local de l’Hospitalet i els canvis organitzatius. Via xarxes socials, des del sindicat han explicat que han decidit ser presents en el ple de per expressar el seu «rebuig de la gestió de l’Àrea de Seguretat i Convivència, així com a la proposta esclavista de canvi de quadrant de la plantilla».

Els problemes a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, la plantilla de la qual està enfrontada des de fa mesos amb la direcció, es van incrementar a finals d’octubre, quan un cap de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet va assenyalar fa un mes presumptes irregularitats durant les oposicions per al lloc de superintendent –un càrrec que actualment només existeix a Catalunya a la Guàrdia Urbana de Badalona–, per al qual es van presentar només aquest cap i l’intendent Ramon Dosaigües, l’actual cap de la Guàrdia Urbana de la localitat.

El cap va quedar exclòs del procés selectiu per ser declarat no apte en la prova psicotècnica realitzada el 28 i 29 de setembre, tot i que, segons va denunciar ell mateix, sense rebre cap explicació ni valoració tècnica.

Per aquesta raó, el cap va formular un recurs per demanar l’anul·lació del procés selectiu i de l’anunci que el declarava exclòs i va explicar que considerava que el seu principi constitucional d’igualtat s’havia vulnerat en el moment en què l’altre candidat va assistir a la realització de dues fases de la prova vestit amb l’uniforme, ostentant els galons distintius de la categoria d’intendent, juntament amb les divises de cap del cos i amb l’arma reglamentària.

Després del recurs, l’ajuntament va proposar a la Junta de Govern Local acordar el desistiment de la convocatòria, tot i que la decisió es va desvincular en tot moment del recurs del cap. L’àrea de seguretat de l’Ajuntament va enviar un correu, a què va tenir accés aquest diari, en el qual es va explicar que el consistori havia detectat un «error en les bases de la convocatòria». Aquest error, segons la missiva de l’ajuntament, consistia que entre els requisits de la convocatòria s’especificava que per presentar-se al lloc era necessari «ser funcionari», quan havia de ser un concurs d’«oposició lliure».

Així, segons ha explicat el regidor de Seguretat, Pepe Castro, a aquest diari, el concurs per a la plaça de superintendent ja es va tornar a convocar i, tancat el procés de presentació de candidatures, «tornen a estar els mateixos aspirants». Al març es portaran de nou a terme les proves selectives i està previst que el procés quedi tancat a l’abril.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Castro, que denuncia que les protestes d’avui han sigut «un acte polític en tota regla», defensa que la figura de superintendent ja havia existit a la Guàrdia Urbana hospitalenca i, sobre les acusacions dels sindicats que és un procés dissenyat a dit per donar el càrrec a Dosaigües, el regidor manté que és un concurs públic a què «es podien presentar membres d’altres cossos policials o llicenciats superiors que no fossin policies».

Finalment, sobre els canvis de quadrant de la plantilla, el regidor de Seguretat ha reclamat al sindicat que «aclareixen el que volen». «Sembla que volen treballar per fer menys», ha dit Castro. Pel que fa a l’SPL-CME ja ha anunciat que mantindrà les protestes i ha convocat una manifestació per aquest divendres, coincidint amb la inauguració del ‘village’ del Mobile World Congress a l’Hospitalet de Llobregat.