El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

A l’Hospitalet

L’Hospital de Bellvitge incorpora la radioteràpia intraoperatòria per a tumors cerebrals

  • Té per objectiu la reducció del risc de recidiva dels tumors, aconseguir preservar la part del cervell no afectada i augmentar el control de la malaltia

  • Els investigadors estan aplicant aquesta tècnica en el tractament del glioblastoma multiforme i de la metàstasi cerebral, dos dels càncers cerebrals més greus

  • El tractament suposa per al pacient «la comoditat de rebre un mateix dia la cirurgia i la radioteràpia»

L’Hospital de Bellvitge incorpora la radioteràpia intraoperatòria per a tumors cerebrals
1
Es llegeix en minuts

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), tots dos situats a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), han incorporat, en el tractament de dos tipus de tumor cerebral, la radioteràpia intraoperatòria, una tècnica innovadora que consisteix a aplicar irradiació durant la mateixa sessió d’extirpació.

En un comunicat, l’Hospital de Bellvitge ha explicat aquest dilluns que la Unitat Funcional de neurooncologia HUB-ICO és un dels primers centres europeus a posa en pràctica en el tractament d’alguns tumors cerebrals aquest innovador procediment, que des de fa uns anys s’aplica al càncer de mama i els tumors pelvians.

Els objectius d’aquest innovador procediment són la reducció del risc de recidiva dels tumors, aconseguir preservar la part del cervell no afectat dels efectes secundaris de la radiació i augmentar el control de la malaltia.

Dos dels càncers cerebrals més greus

En el marc de sengles estudis d’avaluació terapèutica, investigadors de Bellvitge i de l’ICO estan aplicant aquesta tècnica en el tractament del glioblastoma multiforme, el tumor cerebral primari més freqüent, i de la metàstasi cerebral, dos dels càncers cerebrals més greus.

Els pacients amb glioblastoma, un tumor primari molt invasiu, tenen un temps mitjà de supervivència d’uns 15 mesos amb el tractament estàndard, i el nombre de pacients supervivents als 5 anys és inferior al 10%.

D’altra banda, les metàstasis cerebrals són una complicació també molt agressiva secundària a l’aparició d’un tumor maligne en una altra part del cos que tenen una supervivència mitjana inferior a un any.

Rebre el mateix dia la cirurgia i la radioteràpia

El neurocirurgià de la Unitat Funcional de neurooncologia HUB-ICO Gerard Plans ha destacat que aquest nou sistema «permet aplicar la radioteràpia d’una manera precoç i incidir directament sobre el microambient tumoral, un fet que esperem que tingui com a resultat una reducció del risc de recidiva».

A més, ha assenyalat que el tractament suposa per al pacient «la comoditat de rebre un mateix dia la cirurgia i la radioteràpia, en lloc de començar a sotmetre’s a una radioteràpia externa de forma diferida i en diverses sessions després de la cirurgia».

Notícies relacionades

Plans ha confiat que els resultats dels estudis actualment en marxa puguin demostrar aquests beneficis i ajudar a convertir el tractament en estàndard.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO