UN veí D'HORTA-GUINARDÓ

Rafel Vives: "De l'escola a casa, els meus fills saluden tot el Guinardó"

Presenta 'Ja t'ho faràs' (TV-3) i va formar part de La Fura dels Baus

Va ser durant 10 anys membre de La Fura dels Baus i ara ens ensenya al seu programa 'Ja t'ho faràs', de TV-3, manualitats que les demandes de l'atrezzo escènic li van inspirar. Rafel Vives va néixer a Mallorca però fa 14 anys que viu al barri del Guinardó.

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

L'esport ens cita. No en una pista de bàsquet, ni en un terreny de futbol, ni en una piscina. El punt de trobada per iniciar aquesta ruta és «l'estadi olímpic de la petanca», tal com el defineix irònicament el presentador del programa de bricolatge Ja t'ho faràs, de Televisió de Catalunya, i veí del barri del Guinardó.

Quan Rafel Vives (Cala Bona, Son Cervera, Mallorca, 1966) va arribar al barri on viu des de fa gairebé una quinzena d'anys, al costat del Mas Guinardó -recuperat com a equipament municipal i dotat amb dos bars amb terrassa, un dels quals és el de la Petanca- també «hi havia una pista de bàsquet», recorda. Però, en el moment de la rehabilitació urbanística de l'entorn de l'ancestral masia del districte d'Horta-Guinardó, «m'imagino que els jubilats van haver de dedicar el seu temps a reivindicar un espai per a la pràctica de la petanca, i és per això que s'ha omplert de terrenys per a petanquers tota aquesta esplanada», exposa el veí, que arriba a la seva cita acompanyat d'un gos. «És un gos coniller andalús que vam trobar abandonat a Vila-rodona (Alt Camp), el poble de la meva dona», explica Vives. «Després de tres llargs dies davant de la porta de casa, tres dies dient-los que no als meus fills, al final vam acceptar quedar-nos-el», recorda. Sunqui és el nom amb què la família va batejar el gos. «Significa petó en sidamo, la llengua materna dels nostres fills, que van néixer a la regió etíop de Sidama», declara.

Futbolistes del Martinenc

Vives i la seva parella són pares adoptius de tres germans etíops. «Primer vam adoptar el Miquel, quan tenia dos anys i mig -ara en té nou-», detalla el presentador. «Quan ens vam plantejar adoptar un segon nen, el Miquel ens va dir que ell tenia germans al seu país, i vam acabar adoptant el Joan i el Manel», relata Vives. Ara, el Joan, el Miquel i el Manel

-d'11, 9 i 8 anys- formen part de la plantilla de futbolistes del Futbol Club Martinenc, en diferents categories.

Entre els amics de l'escola on van, L'Estel (Telègraf, 58), i els companys del futbol -les seves instal·lacions estan al mateix carrer de la seva escola-, «els meus fills saluden tot el Guinardó en el camí del col·legi a casa», comenta Rafel Vives. Això és una cosa que li encanta a l'ex-Fura dels Baus -companyia en què Vives va treballar i va viatjar per tot el món durant tota una dècada-. «El Guinardó m'agrada sobretot per aquesta familiaritat, té un aire de poble, un esperit de proximitat entre veïns i comerciants, que aporta molta tranquil·litat, sobretot si tens fills», expressa Vives. El televisiu expert en manualitats, hàbil reciclador, valora també en la seva vida quotidiana múltiples detalls i iniciatives que promouen un entorn saludablement sostenible. I al Guinardó, on viu des que va conèixer la seva parella, nascuda en aquest barri barceloní, demostra aquesta coherència la seva implicació en diversos projectes.

Un és l'escola que van seleccionar per als seus fills, un centre que entre els seus pilars ideològics sub-ratlla la importància de mantenir relació i col·laboració amb les diferents entitats del barri per arrelar-se a l'entorn en el qual s'ubica el centre. «Per exemple, l'escola ens presta als pares integrants d'una cooperativa de productes d'alimentació de productors ecològics un espai per rebre i des d'on repartir les comandes de carn, ous, peix o llegums; una tasca que fem per torns els membres de la cooperativa, pares d'alumnes del centre», destaca Vives.

Promoure la reutilització

Notícies relacionades

Un dels llocs escollits pel presentador del programa de manualitats a la televisió autonòmica és la cooperativa cultural Rocaguinarda (Xiprer, 13), un projecte que aposta per construir veïnat a través de l'art i la cultura, i convidar els veïns a proposar i participar d'activitats que promoguin la creativitat i la sostenibilitat com a enriquiment personal i cura de l'entorn. Una d'aquestes iniciatives és avui Mama G (Varsòvia, 148), una botiga de complements infantils que van promoure mares que s'ajuden entre si, i que rep el suport de l'associació sense ànim de lucre que elles configuren. És un projecte de criança i educació de nens i nenes que acompanya en el procés pares i mares. «És una proposta admirable», considera Rafel Vives.

Immers en el rodatge dels 13 capítols de la pròxima temporada de Ja t'ho faràs -actualment s'està emetent la segona- el veí del Guinardó planteja, cada dissabte a la tarda, l'aprenentatge de senzilles manualitats a l'abast de tothom, tant adults com nens, molt útils per exercitar la ment i per a la sostenibilitat del planeta.