GENT D¿HORTA-GUINARDÓ

Sacramento Burgos: "A Sant Genís tenim gent molt preparada"

Per ser presidenta d'una associació de veïns s'ha de tenir molta paciència i moltes ganes. També experiència. Sacramento Burgos, del barri de Sant Genís dels Agudells, reuneix totes aquestes qualitats.

Nou local 8 Burgos, a la seu de l’entitat que presideix.

Nou local 8 Burgos, a la seu de l’entitat que presideix. / BERTA BALLVÉ

3
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

Sacramento Burgos (Cazalilla, Jaén, 1955) va arribar al barri de Sant Genís dels Agudells, racó urbà enclaustrat entre l'hospital de la Vall d'Hebron i Collserola, procedent de Can Baró, de l'associació veïnal del qual va ser presidenta vuit mesos. A Sant Genís va optar per repetir al capdavant de l'associació de veïns del nou barri, on només hi viuen 7.000 veïns i s'acumulen tants problemes com pronunciades costes.

-Dues vegades seguides com a presidenta veïnal. ¿Per què?

-Jo sempre he tingut inquietuds de tipus social. Suposo que em ve de quan vaig estudiar a la Fundació Artur Martorell. Fèiem moltes activitats enfocades al barri de la Salut quan jo tenia 15 anys.

-Ha participat en moltes mogudes. La més sonada, el rebuig a la narcosala.

-És que volien posar-la al carrer de Natzaret, a la muntanya. Traslladar-nos el problema de Can Tunis. Sant Genís és con un gueto, un cul- de-sac. Ens vam unir quatre barris i al final vam aconseguir que la posessin a l'Hospital de la Vall d'Hebron i que no fos l'única narcosala de la ciutat. Va ser el 2003. Vam tallar la Ronda de Dalt cada dimecres durant dos anys i les mares feien torns per vigilar que a la narcosala no hi portessin usuaris d'altres districtes.

-Missió complerta, però no van evitar la multa municipal.

-L'Ajuntament ens va posar 6.000 euros de multa per les protestes. Vam reunir els diners amb l'ajuda dels veïns i amb festes.

-¿Quina és la pròxima mobilització?

-Ara lluitem pel cobriment de la ronda. Ens hem ajuntat sis associacions de veïns i al març vam enviar una carta a l'alcalde Trias, que encara no ens ha rebut. I això que en la campanya electoral l'hi vam demanar al conseller Felip Puig. A Sant Genís sí que vénen, però després no compleixen les promeses.

-Almenys acaben d'estrenar un local per a l'associació de veïns.

-Sí, ara tenim molt més espai, deu vegades més. Fins i tot lloc per a la nostra emissora de ràdio, el club de petanca, per guardar el material de la festa major, per reunir-nos...

-I van recuperar l'autobús.

-És que pretenien suprimir els diumenges la línia d'autobús del barri i van condemnar els veïns del carrer d'Olvan a no sortir els festius. Podien baixar caminant, però no tornar per les costes. Al final van allargar el recorregut de la línia 185 i ja no va ser necessari el bus de barri. Aquí la mobilitat és essencial perquè els veïns cada vegada són més grans. Van arribar fa 50 anys i ara en tenen més de 70. I viuen molt temps (riu). Deu ser per l'aire més pur que tenim aquí a dalt.

-¿Com van muntar la ràdio?

-És que a Sant Genís tenim gent molt preparada. Com el Xavi Civit, que és el cervell de veritat. Tenim la ràdio des de l'any passat i ens escolten per internet. Hi ha programes de llibres, d'història, d'esports... Als pares els fa molta il·lusió sentir per la ràdio els noms dels seus fills. La ràdio la vam comprar amb l'import d'un premi d'associacionisme. I tenim una revista i una pàgina web pròpies.

Notícies relacionades

-No paren.

-Ara del 13 al 15 de juny fem la festa major, que és com totes, però aquí muntem un envelat com de poble. És que ens coneixem tots. I quan arriba algú que no és del barri el reconeixem de seguida. Ens passava també en les mobilitzacions amb els policies de paisà. I estem preparant un projecte a internet amb les dones del barri que tindrà fins i tot borsa de treball.