HONRAT PER LA SEVA CUINA SOLIDÀRIA

José Andrés, portada de 'Time' per la seva ajuda en la crisi del coronavirus

«En una catàstrofe en què la resposta del Govern dels EUA ha sigut lenta, confusa i incerta, la seva cuina és un model de comportament», enalteix la revista

zentauroepp52942149 200327093641

zentauroepp52942149 200327093641

3
Es llegeix en minuts
Efe

El xef espanyol José Andrés il·lustra la portada de la revista ‘Time’ de l’abril, un especial anomenat ‘Separats, però no sols’, que se centra en els esforços de diferents figures per trobar un «propòsit comú» per fer front a l’«amenaça compartida» del Covid-19: en el cas del popular cuiner, a través del seu projecte humanitari World Central Kitchen, que té per objectiu alimentar la gent en temps de crisi.

«Andrés dona una lliçó de lideratge en moment de crisi. En una catàstrofe en què la resposta del Govern dels EUA ha sigut lenta, confusa i incerta, la seva cuina és un model del comportament –àgil, segur, proactiu– que el públic general necessita en una crisi», perfila la revista, que ha seguit, a principis d’aquest mes, el xef en el seu viatge cap a Oakland (Califòrnia) per subministrar àpats als passatgers del creuer en quarantena ‘Grand Princess’.

Aquesta setmana passada, el xef va tancar els seus restaurants de Washington D. C. per reconvertir-los en «cuines comunitàries», per donar menjar a tots aquells necessitats i més vulnerables perjudicats per la crisi del coronavirus.

Pals a la inoperància de Trump

«Això és com una pel·lícula, oncle. Potser estem sobrereaccionant, però està bé sobrereaccionar en aquest cas», ha dit durant el vol Andrés, que també ha carregat contra el president Donald Trump per estar «més preocupat per si Wall Street s’enfonsa que pel virus per si mateix».

La fundació World Central Kitchen, que va crear el 2010 i que ha realitzat missions d’ajuda a 13 païsosha repartit 15 milions d’àpats i ha reunit uns 45 000 voluntaris, s’ha convertit en el servei d’emergència «més prominent del món» i ha «entès que en lloc de basar-se en menjar empaquetat enviat des de l’exterior» es pot recórrer a «les cadenes de subministrament i cuiners locals per preparar plats calents», explica la revista.

Precisament, segons explica Andrés a Efe, en la seva missió al creuer ‘Grand Princess’, «és important que els aliments siguin cuinats des de fora del barco» per evitar nous contagis des de les cuines del creuer en quarantena, una manera d’assegurar el control sanitari i sortir del bucle de les infeccions. «Mai hem tingut ni un cas de còlera; seguim protocols molt rigorosos», assegura.

Des que va començar la crisi del Covid-19, destaca ‘Time’, la fundació del xef ha subministrat menjar a un altre barco amb passatgers infectats, el ‘Diamond Princess’ (a Yokohama, al Japó), i ha convertit cinc dels seus restaurants a Washington D. C. en menjadors comunitaris, a més de fer el mateix amb un altre a Nova York i distribuir menjars acabats de fer a través de 160 punts situats a les principals ciutats dels Estats Units, on resideix des de fa tres dècades. 

Notícies relacionades

Ferran Adrià, el seu amic, col·lega i company en l’ambiciós projecte Mercado Little Spain, a Nova York, ha celebrat així a Twitter la portada de ‘Time’ a José Andrés: «¡Quin orgull! ¡Quin orgull».

Mercado Little Spain són tres restaurants en un mateix espai al cor de Nova York: Leña, especialitzat en arrossos i carns a la graella; Mar, centrat en peix i marisc fresc, i Spanish Diner, un concepte més ‘casual’. És també 15 quioscos de menjar que serviran des d’amanides fins a patates braves, coques, xurros, xuixos, tapes, fregits o rebosteria. És, a més, dos bars i dues petites botigues.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions