ÚLTIM ACTE PÚBLIC

L'adeu d'Enric i Meghan ja és real

Els ducs de Sussex van participar en el seu últim acte oficial com a membres de la monarquia

zentauroepp52704758 britain s prince harry  duke of sussex  2nd r  smiles as he 200309184250

zentauroepp52704758 britain s prince harry duke of sussex 2nd r smiles as he 200309184250 / PHIL HARRIS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El príncep Enric i Meghan Markle han participat aquest dilluns en l’últim acte oficial com membres de la família reial britànica. Els ducs de Sussex han assistit a l’abadia de Westminster a la celebració anual dels 54 països que integren la Commonwealth.

La cerimònia, presidida per la reina Isabel II, havia despertat especial interès per tractar-se del comiat de la parella i per ser la primera ocasió en què reapareixien públicament juntament amb la resta de la família reial després de l’anunci de la seva marxa. Entre Enric i el seu germà Guillem amb prou feines hi va haver una imperceptible salutació, quan els ducs de Cambridge es van asseure davant d’ells al temple. Caterina tampoc va dissimular la seva fredor. Era el final, més traumàtic de l’esperat, d’un capítol en la monarquia britànica que ningú havia previst.

A partir del 31 de març el net de la sobirana i la seva dona no podran utilitzar el títol d’Altesa Reial i no rebran diners de l’erari públic britànic. També a partir d’aquesta data el govern del Canadà, país en el qual s’han instal·lat amb el seu fill Archie, deixarà de pagar per la seva seguretat. La factura s’eleva a diversos milions de lliures a l’any i encara està per decidir qui se’n farà càrrec. Per al fill menor de la princesa Diana, que només ha conegut des que va néixer la vida palatina, l’experiència d’aquesta nova llibertat, amb els seus avantatges i responsabilitats, és completament nova.  

Pèrdua per a la monarquia

Notícies relacionades

La ruptura d’Enric i Meghan amb la família reial divideix els britànics. La viciosa i persistent campanya d’alguns mitjans de comunicació contra l’americana aixeca sospites sobre lluites internes a palau. Els Sussex han desbordat en popularitat els ducs de Cambridge, com va tornar a quedar clar en aquest últim viatge al Regne Unit. Una part de l’opinió pública creu que amb la seva marxa, la monarquia ha perdut l’oportunitat de connectar amb un sector de la societat, multicultural i jove, cada vegada més indiferent amb la reialesa.

Divendres Meghan es va ficar a la butxaca als alumnes d’una escola en una barriada multiracial de l’est de Londres. Entre bromes els va demanar que respectessin i ajudessin les dones amb qui compartissin les seves vides. Diumenge tant ella com Enric van ser ovacionats pels assistents al festival de música Mountbatten a Royal Albert Hall. L’exactriu ha deixat en segon pla Caterina, massa convencional i conservadora. Aquesta temporada, la sèrie satírica d’humor ‘Los Windsor’, ha presentat la futura reina consort com un robot i una avorrida.