PER A UNA EXPOSICIÓ A LONDRES

Kate Middleton s'inspira en Anna Frank per fotografiar dos supervivents de l'Holocaust

Amb motiu del 75è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz

lmmarco51873789 britain s kate  duchess of cambridge departs following a vis200127133007

lmmarco51873789 britain s kate duchess of cambridge departs following a vis200127133007 / Ben Birchall

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Kate Middleton és una apassionada de la fotografia. La dona de Guillem d’Anglaterra ha publicat nombroses fotos amb els seus fills com a models cada vegada que compleixen anys, moltes d’elles penjades a la pàgina oficial del palau de Kensington. El juny del 2019, la reina Isabel II la va nomenar patrona de la Reial Societat de Fotografia del Regne Unit, fundada el 1853.

Però aquesta vegada ha fet una pas més. Amb motiu de la commemoració del 75è aniversari del camp d’extermini d’Auschwitz per part de les tropes soviètiques, la duquessa de Cambridge participa en una exposició fotogràfica sobre l’Holocaust amb dos retrats inspirats tant en ‘El diari d’Anna Frank’, «una de les lectures que més la va commoure» quan era petita, com en les pintures de Vermeer, una picada d’ullet a l’origen neerlandès dels dos supervivents que ha retratat.

La sessió fotogràfica va tenir lloc a principis de gener al mateix palau de Kensington. I abans de disparar la càmera, Kate es va reunir amb els protagonistes per conèixer la seva dramàtica experiència. «Van recordar les seves històries amb tristesa però també amb gratitud per haver sobreviscut», escriu la duquessa de Cambridge en la nota que acompanya la publicació. «Mai oblidaré la seva història», afegeix. Aquest dilluns Kate, junt amb el príncep Guillem, ha participat en un acte a l’abadia de Westminster per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz.

En la primera de les fotos —de fons fosc i amb els protagonistes sense mirar a càmera— es veu un home anomenat Steven Frank, originari d’Amsterdam i de 84 anys, junt amb les seves dues netes, anomenades Maggie i Trixie, de 15 i 13 anys. «Amb la seva mare i els seus germans, l’Steven va ser enviat del camp de transició de Westerbork al de Theresienstadt. L’Steven i els seus germans van ser tres dels únics 93 nens que van sobreviure al camp de concentració dels més de 15.000 que van ser-hi enviats», explica el text que acompanya a la fotografia.

La segona de les imatges mostra una dona anomenada Yvonne Bernstein amb la seva neta, una nena anomenada Chloe. L’Yvonne va passar part de la guerra amagada a França, on va viatjar a cura dels seus oncles amagant-se en diferents cases i canviant amb freqüència de nom.

Kate Middleton els ha fotografiat amb objectes personals. Frank sosté l’olla que la seva mare tenia al camp de concentració, mentre que en la fotografia de Bernstein apareix un fermall fabricat per l’empresa del seu besavi que van confiscar els nazis.

Notícies relacionades

El palau de Kensington també ha publicat unes imatges del procés. «Les terribles atrocitats de l’Holocaust, que van ser causades pel mal més impensable, sempre quedaran als nostres cors», explica Kate Middleton.

Les fotos formen part d’una exposició que s’inaugurarà d’aquí uns mesos a Londres i que ha sigut afavorida per l’Associació Holocaust Memorial Day Trust, que dona recolzament a víctimes de l’Holocaust al Regne Unit, en col·laboració amb la Royal Photographic Society. Seran 75 fotografies de supervivents i familiars i busca «celebrar les vides que els supervivents han construït al Regne Unit», a més de recordar i compartir històries perquè les coneguin noves generacions.