PARE DE 'L'ARRUGA ÉS BELLA'

Adolfo Domínguez, Premi Nacional de Moda

El dissenyador gallec rep el premi «per la seva significació a la història de la moda»

lmmarco45669797 gente extra adolfo dominguez  presenyta su libro juan griego191108153617

lmmarco45669797 gente extra adolfo dominguez presenyta su libro juan griego191108153617

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Adolfo Domínguez, de 69 anys, s’ha assabentat que ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de Disseny de Moda corresponent al 2019, que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport i dotat amb 30.000 euros, quan anava camí de Plasencia, on rebrà aquest dissabte el premi Por Eye per la seva novel·la ‘Juan Griego’.  

«Em sento molt agraït. Però s’ha de seguir, res està fet. Jo continuo treballant. Vull estar actiu. La jubilació és un concepte molt antic», ha dit en declaracions a EFE aquest defensor del medi ambient i dissenyador pioner en la utilització de teixits ecològics, molt abans que es posessin de moda. 

El jurat, presidit per Román Fernández-Baca Casares, director general de Belles Arts, ha elegit el dissenyador nascut a Ourense per «la seva significació en la història contemporània de la moda d’Espanya». Un premi, doncs, a la seva trajectòria.

En la seva resolució, el jurat ha recordat l’eslògan històric d’Adolfo Domínguez de «l’arruga és bella», que parla «del seu gust pel que és natural, destacant la sobrietat i llibertat i el seu convenciment que la roba és la nostra segona pell».

La seva «importantíssima» expansió internacional ha tingut molt a veure també en la concessió d’aquest premi pel qual se li reconeix la «capacitat i sensibilitat per difondre el disseny i creació de moda espanyola». El jurat també ha destacat que el seu coneixement de la geometria li ha permès confeccionar peces amb rigor «plenes de poesia, clàssiques, minimalistes i boniques».

A la sastreria del seu pare

Adolfo Domínguez va estudiar Filosofia i Lletres a Santiago de Compostel·la i després es va traslladar a París, on va estudiar Estètica i Cinematografia. Després d’una llarga estada a Londres va tornar a Galícia per crear, a partir de l’empresa de sastreria del seu pare, una empresa que ha sigut pionera dins del sector tèxtil i que ha conegut bons i mals moments. 

Als anys 90 Domínguez es va convertir en el primer dissenyador a comercialitzar una gamma completa de perfums amb el seu nom i en la primera marca de moda espanyola que va sortir a la borsa.

Notícies relacionades

Els vaivens de l’economia van portar l’empresa a tancar amb números vermells el seu exercici fiscal del 2016, tot i que als últims exercicis ha anat aconseguint reduir les seves pèrdues, tancant punts de venda. 

La firma ha tornat a més aquest any a la passarel·la amb una desfilada el setembre passat, la primera des que el dissenyador va deixar de presentar les seves col·leccions a la Passarel·la Cibeles del 2011.