MÉS DE TRES MILIONS DE SEGUIDORS

Dakota Johnson dona veu a les víctimes de violència de gènere

L'actriu posa en marxa 'L'orella esquerra', un 'podcast' que recull testimonis anònims per conscienciar contra el maltractament i assetjament sexual

undefined50119344 us actress dakota johnson speaks onstage at the 2019 global 191002165727 / ANGELA WEISS

undefined50119344 us actress dakota johnson speaks onstage at the 2019 global 191002165727
undefined50117333 actress dakota johnson watches a video presentation of her p191002165703

/

3
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

Dakota Johnson es caracteritza per la discreció i l’habilitat per mantenir la seva intimitat fora del paper cuixé. Malgrat el mediàtic arbre genealògic del qual descendeix (neta de Tippi Hedren, filla de Melanie Griffith i Don Johnson, i neboda de la també actriu Tracy Griffith), ha aconseguit ser una de les actrius que més allunyada s’ha mantingut dels paparazzis. 

Fa un any ni tan sols tenia perfil a les xarxes socials, però el 8 d’octubre del 2018 va decidir obrir un compte a Instagram on lloc de compartir una foto va publicar el seu número de telèfon. Això va sorprendre els seus fans: ningú entenia per què, sent una estrella que va saltar a la fama amb el paper d’Anastasia Steele en la popular saga de 50 sombras de Grey, oferia el seu mòbil al món sencer. 

Aquesta publicació tenia un objectiu clar: «Aquest és el meu número de telèfon. Explica’m la teva història a la bústia de veu i jo l’escoltaré», animava la intèrpret a totes les dones que patien assetjament i violència sexual diàriament. Des d’aleshores, el seu compte ha sumat més de tres milions de seguidors i aquesta publicació ha arribat a més de 540.000 persones. Per això ha revelat que aquell número de telèfon era només el primer pas per a un projecte anomenat The left ear (‘L’orella esquerra’). Un podcast, un programa de ràdio ‘on line’ que recull aquests testimonis anònims per ajudar a conscienciar contra el maltractament i la violència de gènere. 

Històries anònimes

«Fa un any vaig demanar a dones i nenes de tot el món que em truquessin i deixessin missatges a la meva bústia de veu explicant-me les seves històries de maltractament, violència sexual, assetjament i desigualtat de gènere. No volia parlar en nom seu, volia escoltar-les», relata la jove en la seva segona publicació d’Instagram, publicada el 29 de setembre.

 A més d’Instagram, Johnson també va presentar la iniciativa durant una xerrada en el Global Citizen Festival, un conjunt de xerrades que van tenir lloc a Nova York el dissabte 28 de setembre.

«Això és The left ear, un podcast en el qual trobareu els missatges de la bústia de veu que he escoltat. Per protegir l’anonimat les veus han sigut distorsionades i no s’esmenta cap element identificatiu. A part d’això, no hi ha cap edició. Són històries reals de gent real en tot el món», relata.

El primer relat diu: «Hola, Dakota. Volia explicar-te la meva història sobre com algú a qui estimava i en qui confiava i al qual considerava el meu oncle, va abusar de mi sexualment quan tenia 12 anys. Jo estava mirant una pel·lícula i ell va venir i em va dir que anés a fer la migdiada amb ell. El següent que recordo és despertar-me quan ell m’estava tocant. Mai vaig pensar que algú a qui estimava i en qui confiava fos capaç de fer una cosa així. Dit això: soc una dona forta, no vaig dir res d’això durant molt temps. Llavors tenia 12 anys però ara en tinc 21. Espero que això arribi a molta gent i que la gent sàpiga que està bé explicar-ho. Gràcies».

«Escoltar aquestes històries pot ser molt intens. Així que, si us plau, aneu amb compte si les escolteu. I espero que decidiu fer-ho, perquè sentir algú és el més important que podeu fer. En aquest ‘podcast’ vull crear un espai on els que escolten ho fan tan honestament i valenta com els que han tingut el coratge de trucar», afegeix.

Així mateix, l’artista detalla que aquest podcast no és un llançament únic:  el primer episodi ja està disponible i els següents es podran sentir setmanalment cada dilluns a partir del 7 d’octubre. A més, Johnson deixa un enllaç: theleftear.com. Així mateix, en aquest mateix web torna a destacar el seu número de telèfon (+1 212 653 8806) i també un correu: theleftear@spokemedia.io. 

Resposta multitudinària

Notícies relacionades

Tal com s’explica en aquest web, la segona temporada de la iniciativa arribarà el 2020, ja que hi ha hagut una resposta multitudinària de testimonis en només 30 minuts i la bústia de veu estava «plena amb milers d’històries d’abús, assetjament i traumes explicats de primera mà per gent que ho ha experimentat i ha sobreviscut». 

Johnson també ha explicat la raó per la qual ha posat aquest nom al programa: «La teva orella esquerra és més a prop del teu cor. I escoltant el teu cor pots salvar algú, encara que sigui una miqueta», acaba.