UNA PARELLA EN DUBTE

Crítiques a la reforma milionària de la vivenda d'Enric i Meghan

Un grup antimonàrquic reclama una investigació parlamentària per aclarir la destinació dels fons públics

zentauroepp48792549 file   in this file photo dated saturday  may 19  2018  brit190626133433

zentauroepp48792549 file in this file photo dated saturday may 19 2018 brit190626133433 / Frank Augstein

3
Es llegeix en minuts
Efe / Londres

El grup Republic, que milita a favor del’abolició de la monarquia britànica, va demanar aquest dimarts que s’obri una investigació parlamentària pels 2,4 milions de lliures (2,6 milions d’euros) que els ducs de Sussex han gastat de fons públics per reformar casa seva.

L’organització es pregunta per què s’ha “llençat” aquesta quantitat de diners per arreglar Frogmore Cottage, la nova residència del matrimoni, mentre que molts serveis públics estan “sota pressió financera”.

El portaveu de Republic, Graham Smith, va afirmar que “un diputat que gastés els diners dels contribuents en una casa privada probablement no seria diputat per gaire temps”. “Els fons públics no s’han de gastar en membres individuals de la família reial, en absolut, encara que tinguéssim tots els diners del món per gastar en serveis públics això no hauria de passar”, va afirmar.

Meghan mira amb un embadaliment trapella Enric, aparentment absort en les seves coses. / AP

Smith va avançar que els membres de l’associació escriuran als parlamentaris de les seves respectives circumscripcions per apressar-los a sospesar si s’haurien d’invertir diners públics en la família reial.

L’oficina que gestiona la comptabilitat de l’anomenat Sovereign Grant, que finança les despeses oficials derivades de la residència de la reina, va revelar que la monarquia aquest any fiscal va costar al contribuent 67 milions de lliures (74 milions d’euros), un increment de gairebé 20 milions de lliures (22 milions d’euros) comparat amb el període anterior.

En relació amb les tasques fetes a Frogmore Cottage, un edifici del segle XIX, Michael Stevens, responsable dels comptes de la monarquia, va dir que “no s’hi havien dut a terme reformes durant alguns anys i havia sigut seleccionada per ser renovada” amb l’objectiu de “mantenir la condició de palau reial estatal ocupat”. Stevens va aclarir que “substancialment, tots els mobles i arranjaments” han sigut sufragats pels ducs. 

La renovació de la llar dels ducs de Sussex, Frogmore Cottage, ha sigut sufragada amb 2,4 milions de lliures (2,6 milions d’euros) dels fons públics, va revelar dilluns un responsable de les despeses de la monarquia britànica.

Sis mesos d’obres

La residència campestre del príncep Enric i la seva dona, Meghan, molt pròxima al castell de Windsor, ha sigut objecte d’una exhaustiva reforma que ha durat uns sis mesos per convertir cinc zones en una única vivenda per a la parella i el seu nadó, Archie.

Avui, els mitjans locals indiquen que els ducs han instal·lat a la seva nova casa una cuina i banys de luxe i assenyalen que també han disposat una sala perquè la duquessa practiqui ioga, una disciplina a què és molt aficionada.

L’oficina que gestiona la comptabilitat de l’anomenat Sovereign Grant, que finança les despeses oficials derivades de la residència de la reina, va revelar que la monarquia britànica va costar aquest any fiscal al contribuent 67 milions de lliures (74 milions d’euros), un increment de gairebé 20 milions de lliures (22 milions d’euros) davant el període anterior.

Gran part d’aquest augment va ser a causa de les obres empreses per reformar el palau de Buckingham, residència oficial a Londres d’Isabel II, i per al manteniment dels palaus reials.

Amb relació a les tasques fetes a Frogmore Cottage, un edifici del segle XIX, Michael Stevens, responsable dels comptes de la monarquia, va dir que “no s’hi havien dut a terme reformes durant alguns anys i ja havia sigut seleccionada per ser renovada” amb l’objectiu de “mantenir la condició de palau reial estatal ocupat”.

Els ducs de Sussex, amb Archie, el seu fill. / AP

Va precisar que el “Sovereign Grant ha cobert les obres destinades a convertir l’edifici en una residència oficial i llar del duc i la duquessa de Sussex i la seva nova família”.

“L’edifici torna a ser una residència única i s’ha reemplaçat la infraestructura que era antiquada per garantir el futur a llarg termini de la propietat”, va explicar.

Stevens va aclarir que, “substancialment, tots els mobles i arranjaments” han sigut sufragats pels ducs.

Una font de la monarquia va agregar que entre les obres principals va figurar el reemplaçament dels sostres de fusta, del terra, la modernització dels sistemes de calefacció i cablatge elèctric.

Notícies relacionades

Els treballs han portat uns sis mesos i es van completar temps abans que Enric i Meghan donessin la benvinguda al seu nadó, que va néixer el 6 de maig, si bé encara queden algunes obres per completar, com pintar l’exterior de l’immoble. Frogmore Cottage va ser un regal de l’àvia d’Enric, Isabel II, a la parella.

La font de la reialesa va indicar, a més, que, si bé existeixen fons públics per poder sufragar la nova cuina o els banys, en cas que el matrimoni opti per altres alternatives més costoses, ho pagaran de la seva pròpia butxaca.