FAMÓS AL BANC DELS ACUSATS

Kevin Spacey es declara no culpable d'abús sexual

L'actor s'enfronta a diversos càrrecs per assalt indecent per grapejar un jove de 18 anys el 2016

20190108 420614 kevinspaceye 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

“Un gran home va dir una vegada: ‘Tot gira entorn del sexe tret del sexe. El sexe té a veure amb el poder’.La frase pertany a Frank Underwood, el polític sense escrúpols que Kevin Spacey va interpretar en les primeres cinc temporades de‘House of cards’, però serveix per encapsular els problemes a què s’enfronta ara l’actor, de 59 anys. Spacey ha comparegut aquest dilluns davant d’un tribunal de Massachusetts per declarar-se no culpable dels càrrecs d’assalt indecent als quals s’enfronta. L’intèrpret ha sigut acusat per la periodistaHeather Unruhd’haver grapejat els genitals del seu fill quan aquest tenia 18 anys i treballava en un bar de l’illa deNantucket. Suposadament, l’incident es va produir el 2016 i ha contribuït a enfonsar la carrera del que era un dels actors més volguts pel públic.

Spacey va comparèixer davant del jutge amb un vestit de jaqueta fosc i gest distès, tant que intercanviava rialles amb el seu advocat minuts abans que s’obrís la vista. El magistrat li va imposar unaordre d’allunyament de la seva presumpta víctima mentre duri el judici, que es reprendrà el 4 de març. L’actor va deixar que parlés el seu representant legal, que va demanar al tribunal que preservi durant sis mesos lesdades del telèfon mòbil de la víctima, que segons la defensa va intercanviar missatges amb la seva nòvia el dia de la presumpta agressió. Aquests missatges, va dir l’advocat Alan Jackson, són “probablement exculpatoris”. 

Les acusacions contra Spacey daten de novembre del 2017, quan Unruh, una antiga periodista de televisió a Boston, va comparèixer davant dels mitjans per fer públic l’episodi viscut pel seu fill, que treballava de cambrer alrestaurant Club Car quan va conèixer l’actor l’estiu del 2016. “Al denunciar l’agressió sexual, el meu client està decidit a animar les víctimes sense veu que encara no s’han atrevit a denunciar”, va dir l’advocat de l’acusació. 

Spacey s’enfronta a una pena màxima de cinc anys de presó si acaba sent declarat culpable. Dels documents presentats davant del tribunal es desprèn que aspira a posar en dubte la credibilitat de la víctima, que, segons els arguments esgrimits per la defensa, va mentir sobre la seva edat i els seus estudis quan es va presentar a l’actor. El seu advocat té molta experiència en aquests combats. Entre altres coses, va aconseguir salvar de la presó el famós productorPhil Spectordels càrrecs per assassinat als quals es va enfrontar. 

Només uns dies abans de la seva primera compareixença davant el jutge, Spacey va tuitejar un vídeo a internet en el què imitava Frank Underwood per defensar la seva innocència. “Malgrat tota l’animositat, els titulars i la condemna sense judici”, deia en la gravació, “em sento sorprenentment bé i tinc cada dia més confiança que la veritat se sabrà molt aviat. 

Notícies relacionades

La caiguda en desgràcia de Spacey, que ha quedat fora de l’última temporada de ‘House of cards’, va començar poc abans que es conegués aquesta última acusació. Més d’unatrentena d’homes asseguren haver patit assetjament sexual per part de l’actor. El primer a obrir la capsa dels trons va ser l’actor de ‘Star Trek’ Anthony Rapp, que el va acusar d’haver-lo assetjat durant una festa el 1986, quan Rapp tenia només 14 anys i Spacey, 26.