Certamen de bellesa

La filipina Catriona Gray és elegida Miss Univers 2018

La primera i la segona dama van ser la representant de Sud-àfrica, Tamaryn Green i Miss Veneçuela, Sthefany Gutiérrez

L'espanyola Ángela Ponce, la primera transsexual que participava en el certamen des de la seva creació el 1952, va quedar eliminada en la primera ronda

Miss Philippines Catriona Gray is crowned Miss Universe during the final round of the Miss Universe pageant in Bangkok  Thailand  December 17  2018  REUTERS Athit Perawongmetha

Miss Philippines Catriona Gray is crowned Miss Universe during the final round of the Miss Universe pageant in Bangkok Thailand December 17 2018 REUTERS Athit Perawongmetha / ATHIT PERAWONGMETHA (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La representant de les FilipinesCatriona Gray, s’ha coronat com a Miss Univers 2018 a la gala que s’ha celebrat aquest diumenge a Bangkok (Tailàndia).

En la recta final, l’asiàtica li ha disputat el títol de la més bella a Tamaryn Green (Sud-àfrica) i a Sthefany Gutiérrez (Veneçuela).

La sud-africana Demi-Leigh Nel-Peters, Miss Univers 2017, ha sigut l’encarregada de col·locar la corona a la seva successora al tron de la bellesa.

Gray va néixer a Austràlia el 6 de gener de 1994, el seu pare és d’origen escocès i la seva mare és filipina; no obstant, des de molt petita es va nacionalitzar al país de la seva mare.

Catriona Gray va forjar la seva carrera com a model a les Filipines i el 2016 va ser la representant del seu país per al Miss Món, però va acabar com a tercera finalista del certamen, guanyat per Stephanie del Valle, Miss Puerto Rico.

Novetats i sorpreses

Aquest any, per primer cop en la seva història, des de la creació del certamen el 1952, el comitè de selecció va estar conformat exclusivament per dones, empresàries, activistes i exreines de bellesa. El comitè va estar format per la dissenyadora de moda Monique Lhuillier, l’empresària i científica Iam Oubau, l’activista i empresària Janaye Ingram, Bui Simon, Miss Univers 1988 i fundadora d’Angel Wings. 

Catriona Gray, en una de les desfilades del certamen. / lillian suwanrumpha (AFP)

Catriona Gray, amb el seu somriure perenne, gran seguretat al desfilar i una personalitat devastadora, va comptar des del minut u amb el suport del públic congregat a Bangkok. Amb ella, el seu país suma el quart ceptre d’aquest certamen de bellesa.

La ‘miss’ va recolzar la seva candidatura mostrant el seu compromís social i ganes de treballar amb els més pobres, amb referència a les barriades de Manila. "Hi ha molts nens que no tenen accés a una educació de qualitat", va assenyalar la model nascuda a Austràlia de pare escocès i mare filipina, que, a més, col·labora en una organització per conscienciar les persones sobre els perills de la sida.

"És una cosa per la qual sento molta passió, perquè fa uns anys vaig perdre un amic proper per complicacions derivades del VIH", ha explicat Gray en roda de premsa després de coronar-se com la més bella.

"Així doncs, estendre la conscienciació sobre aquest assumpte i animar la gent que es facin una simple prova per saber si estan infectats és definitivament un dels meus projectes", ha afegit.

Al sentir el seu nom, Gray, que lluïa un llarg vestit de nit vermell i brillant –inspirat en el volcà Mayón, vinculat a les seves arrels filipines– que mostrava la cama dreta, es va fondre en una abraçada amb la sud-africana Tamaryn Green, primera dama d’honor.

Corones filipines

Aventurera, espontània i amant de la música, aquesta dona de 24 anys va aconseguir el pòquer de corones per a les Filipines després dels èxits de Pia Wurtzbach (Miss Univers 2015), Gloria Diaz (Miss Univers 1973) i Margarita Roxas (Miss Univers 1969).

"La música té una habilitat meravellosa per connectar gent a través de llenguatges i cultures. És un instrument que m’encantaria utilitzar durant Miss Univers", va declarar l’acabada de coronar reina de la bellesa i que fa tres setmanes va publicar la seva primera cançó.

La candidata veneçolana, Sthefany Gutiérrez, tercera dama d’honor. / LILLIAN SUWANRUMPHA (AFP)

En tercer lloc, i segona dama d’honor, va quedar la veneçolana Sthefany Gutiérrez, que va defensar durant el seu al·legat final "el coratge, la força i la confiança" de les persones "per aconseguir qualsevol meta i objectiu" i va lloar l’ensenyament i valors que les dones de la seva família li van inculcar.

A la ronda final també hi van arribar la porto-riquenya Kiara Ortega, que va defensar en el torn de preguntes la premsa lliure i la "llibertat per informar dels reporters", i la vietnamita H’Hen Nie.

Entre les llatines també van destacar la costa-riquenya Natalia Carvajal, que es va quedar en el grup de les 10 finalistes i va arribar a fer broma amb el presentador de la gala, el nord-americà Steve Harvey, i la brasilera Mayra Dias, que va passar el tall entre les 20 dones més belles.

Primera transsexual en el concurs

Al centre, la candidata espanyola, Ángela Ponce, primera transsexual que participa en el concurs de Miss Univers. / UNGROJ YONGRIT (EFE)

En aquesta edició de Miss Univers, i per primera vegada en la història d’aquest concurs de bellesa, una dona transsexual va participar en la final: l’espanyola Ángela Ponce, que va quedar eliminada en la primera ronda.

En homenatge al seu concurs, l’organització del certamen va emetre un vídeo dedicat a la lluita de Ponce fins a arribar a la final.

"Jo no necessito guanyar Miss Univers, em serveix amb arribar aquí per difondre el meu missatge de tolerància", va assenyalar en la gravació l’espanyola, activista pels drets de LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals), en què apareixia amb ulls plorosos però determinada a aconseguir que el món canviï.

Notícies relacionades

A continuació, Ponce va tornar en solitari a la passarel·la, on va ser ovacionada pel públic que es va concentrar al centre de convencions Impact, al nord de Bangkok, i aplaudida per les 93 companyes del concurs.

Aquesta és la tercera vegada que Tailàndia es converteix en amfitrió d’aquest concurs: la primera va ser el 1992, any en què va ser coronada Michelle McLean, de Namíbia, i l’última va ser el 2005, quan es va imposar la canadenca Natalie Glebova.

Temes:

Filipines