26 maig 2020

Anar al contingut

EXPOSICIÓ HOMENATGE

Naty Abascal obre el seu armari

Una mostra reuneix el seu pas per la moda a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando

El Periódico

Eduardo Oyana

Naty Abascal obre el seu armari
Naty Abascal obre el seu armari
Naty Abascal obre el seu armari
Naty Abascal obre el seu armari

/

En gran. Amb 200 convidats, com a ella li agrada. Amb els seus fills Luis i Rafael Medina. I amb la sorpresa d’un fugisser Miguel Bosé arribat de Mèxic per cantar-li la seva estimada 'Sevilla'. Naty Abascal ha sigut reivindicada aquesta setmana als seus 75 anys per la revista 'Telva' com a icona de la moda espanyola. Ara ella és la protagonista d’una de les sales de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, a Madrid. Allà ha obert les seves portes règies, gratis fins al 2 de desembre, un mostra amb 64 vestits de nit propietat d’Abascal i que són també un record dels seus començaments com a model, pels volts dels 60.   

Perquè molt abans de la irrupció de les 'influencers' ella ja ho era. I perquè abans de figurar en la crònica social ja ho va fer a les pàgines de moda d’una Espanya en blanc i negre. Aquest vessant d’impulsora de la moda en la qual encara segueix és el que ha pretès mostrar el comissari Eloy Martínez de la Pera, que literalment ha "saquejat" les cases de Madrid i Sevilla de Naty Abascal per a aquesta mostra.

Musa d’Óscar de la Renta –"fins i tot s’emociona quan parla d’ell”–, i amiga íntima de Valentino, ha cedit moltes de les seves peces d’alta costura, joies, quadros, ceràmiques, llibres i mobiliari que porta atresorant des de 1965, quan va sortir en una mítica portada de la revista 'Harper’s Bazaar' fotografiada per Richard Avedon.

Valedora i mecenes

A 'Una crónica de moda' es poden admirar sobre maniquins peces úniques Cristóbal Balenciaga, Valentino, Hubert de Givenchy, Giorgio Armani, Óscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Azzedine Alaïa, Roberto Cavalli i Jacqueline de Ribes, entre d’altres, ambientats amb quadros d’Andy Warhol, Salvador Dalí, Francis Bacon, Tom Wesselmann, Roy Lichtenstein, Fernando Zóbel i Günther Forg. També s’exposen fotografies llegendàries, disparades per Peter Beard, Frank Hovart i Norman Parkinson i Lord Snowdon.

"Naty Abascal va viure a Nova York en els anys de Studio 54 i d’Andy Warhol. Ella va estar allà, en la moda dels 60, quan Balenciaga estava a punt de tancar el seu ‘atelier’. És important que es vegi que la moda no són només les marques, els grans dissenyadors, també hi ha els còmplices, els comunicadors, els clients, els col·leccionistes, les muses... Naty Abascal ha sigut una gran valedora, una mecenes. Ha marcat la història de la moda contemporània i té una mirada transversal. A través d’ella es pot fer una crònica de moda fins als nostres dies", resumeix De la Pera.