ESCÀNDOL A ITÀLIA

La filla de Toscani acusa el seu pare de maltractament infantil

Olivia denuncia en una carta la violència i agressivitat que va patir de petita pel cèlebre fotògraf de Benetton

zentauroepp23827163 cornella de llobregat  04 10 2013 dominical  entrevista a ol180129161038

zentauroepp23827163 cornella de llobregat 04 10 2013 dominical entrevista a ol180129161038

3
Es llegeix en minuts

El fotògraf Oliviero Toscani (Milà, 1942), cèlebre per les seves campanyes per a la firma Benetton als anys 80 i 90, no va ser un bon pare, segons la seva filla Olivia Toscani Rucellai. Més aviat el contrari. "El considero un ésser aliè que té un enorme deute humà i moral", ha dit Olivia, segons una carta publicada aquest dilluns, 29 de gener, per la premsa italiana, en què la dona també l'ha acusat de maltractaments psicològics.

“Me'n vaig anar de casa nostra, a Casale Marittimo (a la regió de la Toscana, centre d'Itàlia), pels continus maltractaments psicològics i els xantatges que constantment ell manifestava amb violència i agressivitat”, ha explicat la segona dels sis fills que Toscani va tenir amb tres dones diferents. Les humiliacions eren “en contra meu i de la meva mare, Agneta (Holst, d'origen sueca), la seva primera dona, amb la qual va tenir dues filles”, ha afegit.

Els maltractaments, segons Olivia, van començar amb la separació dels seus pares. “El vaig sentir blasfemar i maleir-nos, fins a arribar al límit inaudit d'imprecar contra les nostres vides i nosaltres encara (érem) unes nenes, lamentablement”, ha afegit. Per això, recuperar la relació “no serà mai possible, sense un profund i sentit acte d'amor i conversió”, ha afegit.

Segons ha explicat, la decisió de fer pública la seva animadversió pel seu pare la va prendre després de llegir una entrevista -difosa el desembre passat-, que la va fer enrabiar per l'actitud hipòcrita del conegut fotògraf. En l'entrevista, quan li pregunten per la relació amb les seves filles, Toscani va contestar que creia que havia sigut “un pare honest”. “Rebutjo completament les paraules del meu pare”, li ha respost ella.

“Els meus fills a penes el coneixen i rebutgen aquest engany”, ha dit Olivia. “Oliviero no ha sigut capaç de crear una família allargada unida i pacífica, com ell diu”, ha precisat. “Els meus fills no poden anar a casa seva i ell mai ha sigut un verdader avi”, ha afegit. “En definitiva, algú que no va ser pare podria haver sigut un bon avi. Però ja és tard”, ha assegurat. 

Tot i que es tracti de la primera vegada que Olivia explica les raons del seu disgut, no és la primera vegada que la dona manifesta el seu descontentament pel tracte que va rebre per part del fotògraf. Ja el 2011, després d'una campanya publicitària feta el 2009 amb el seu pare, Olivia -que llavors s'estava recuperant d'un tumor- havia afirmat que Toscani “no sap què és sentir empatia”. “Després de la campanya, no em va tornar a trucar”, explicava la dona, que de professió és galerista.  

“¿Viu esperant que ell li truqui?”, li va preguntar llavors l'entrevistador. “Ja no. Tinc tres fills i un marit que m'estimen, soc una dona madura, miro cap endavant”, va respondre Olivia, i va afegir que va superar el seu trauma gràcies a la seva família i sessions de psicoteràpia. Encara que, va afegir, ser la seva filla va ser “difícil, dificilíssim”. 

Professional d'èxit

Notícies relacionades

A més del seu treball amb Benetton, Toscani ha sigut el dissenyador de campanyes publicitàries per a marques com Esprit, Porsche, Toyota i Original Marines, entre moltes altres. De caràcter provocador, ha basat la seva carrera en la denúncia a través de les seves fotografies de problemàtiques socials de transcendència internacional en el seu moment -per exemple la SIDA i l'anorèxia-, i això va tenir un enorme èxit per a ell i les companyies per a les quals va treballar. 

A més d'això, també s'ha compromès reiteradament en la política, i s'ha acostat a personatges com el també singular crític d'art i polític italià Vittorio Sgarbi i el difunt líder radical Marco Panella. Tant és així que el 1996 i novament el 2006 es va presentar com a candidat a les llistes dels radicals davant el Parlament d'Itàlia. Al desembre, va anunciar una nova col·laboració amb Benetton, gairebé dues dècades després d'haver-se separat de la marca.