CINEASTA A MANHATTAN

Almodóvar, "el provocador contracultural", arriba al MoMA

El museu novaiorquès li dedica una retrospectiva coincidint amb l'estrena de 'Julieta'

lmmarco36460626 avx6   nueva york  ee uu    29 11 2016   el director espa ol161130133907

lmmarco36460626 avx6 nueva york ee uu 29 11 2016 el director espa ol161130133907 / ALBA VIGARAY

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Ho deia ahir Pedro Almodóvar. «La vida canvia, el món canvia i jo canvio». Alguna cosa, però, perdura: la història d’amor entre Nova York i el manxec i viceversa, un idil·li sense drama ni tragèdia que, més de tres dècades després d’arrencar, torna a l’escenari on es va iniciar, el Museu d’Art Modern.

Al MoMA el 1984 se’l va donar a conèixer al públic nord-americà amb la presentació, en la sèrie New Directors/ New Films, de ¿Qué he hecho yo para merecer esto? I a la mateixa pinacoteca on va disfrutar per primera vegada del Gernika de Picasso o on es delecta amb l’art pop i l’expressionisme abstracte es projectarà fins al 17 de desembre la filmografia completa del director de Julieta, la pel·lícula seleccionada per Espanya per optar als Oscars i amb la qual s’ha obert la mostra unes setmanes abans de l’estrena comercial als Estats Units.

Notícies relacionades

«Quan una cosa s’exposa aquí és perquè és art», sentenciava a l’alfombra vermella Rajendra Roy, el comissari d’una retrospectiva per a la qual els responsables expliquen que s’estan esgotant les entrades. És només la segona dedicada a un cineasta espanyol al MoMA després de la que va homenatjar Luis Buñuel, i encara que Almodóvar es limitava a definir-se «emocionat i privilegiat» i confessava que l’«atabala molt» la comparació amb el de Calanda («perquè sempre hi surts perdent»), també parlava de l’ocasió com una confirmació que «l’aventura ha valgut la pena». «Hi ha molt pocs autors de la meva edat que puguin disfrutar d’aquest somni, que generacions joves puguin veure tota la meva obra en pantalla gran i per ordre cronològic», afegia. Almodóvar va assistir a la inauguració al Moma acompanyat per una les seves actrius fetitxe, Rossy de Palma.

IDIL·LI FINS I TOT ALS OSCARS/ L’èxit de la mostra és tan sols una gota més en un got que desborda idil·li. En l’últim número de la revista The New Yorker l’extens perfil d’aquesta setmana està dedicat al manxec i a la seva evolució. I les reaccions a Julieta de la premsa nord-americana des de l’estrena a Cannes han sigut excel·lents, bones notícies per a la campanya per l’estatueta de Hollywood que, com recorda el MoMA, un «provocador contracultural» com Almodóvar ja ha acariciat amb Todo sobre mi madre i Hable con ella. «Els Oscars sempre són impredictibles i les votacions, un procés complex, però la pel·lícula està tenint una gran acollida i hi ha verdadera passió», constatava satisfet Michael Barker, un dels responsables de Sony Pictures Classics, la distribuïdora nord-americana.