L'ARTISTA PUBLICA UN RECEPTARI DE CUINA MALLORQUINA I DE TOT EL MÓN AMB IL·LUSTRACIONS

Bonet es posa el davantal

La cantant recupera records i sobretot receptes de la seva mare en un original llibre

Una imatge de Mercè Verdaguer i l’artista, feta per Colita.

Una imatge de Mercè Verdaguer i l’artista, feta per Colita. / COLITA

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL BARCELONA

la mare deMaria del Mar Bonet va créixer en una botiga d'ultramarins que els avis de la cantautora tenien al barri de Gràcia. En va heretar, explica a aquest diari, el seu «amor pels mercats». La seva progenitora es va veure obligada a instal·lar-se a Mallorca «arran d'una malaltia de la seva germana petita, perquè canviés d'aires», relata. I en aquesta illa,Mercè Verdaguer(que així es deia), va demostrar «ser una avançada al seu temps: es va presentar al diariBalearesproposant escriure receptes i articles pensats per a un públic femení. Imagina't: als anys 40, quan cap diari incloïa ni una pàgina feminista ni femenina, ni tan sols receptaris». Aquestes vivències i moltes de les seves receptes són les que l'artista acaba de reunir al llibreLa cuina de mumare (Ara Llibres).

«Tenia tot aquest material, i els llibres que ella va publicar sobre naturisme, bellesa i dietètica [en l'obra també parla de «la cura de la ceba»], així que em vaig animar a fer-li aquest petit homenatge atemporal. És una forma de tornar-la a tenir i parlar amb ella», sospira.

«FÀCILS D'ELABORAR» / A l'obra relata que va ser en aquest diari on la seva mare va conèixer el periodista que va acabar convertint-se en el pare de la cantant. «Ell, que va treballar tota la vida alBaleares, recordo que li preguntava: '¿De què va aquest diumenge la recepta?'. I llavors li feia un dibuix que també es publicava». Imatges que, amb altres elaborades per la mateixaBonet, il·lustren aquesta colorista edició.

«La clau d'aquest llibre -subratlla la cantant- és que les receptes són fàcils d'elaborar i estan pensades per a gent que té poc temps. És una cuina assequible, pensada per a les mestresses de casa que saben aprofitar les sobres. No hi ha pretensió d'alta cuina, de cap manera. És un receptari inspirat en la cuina tradicional, de Mallorca i de diverses parts del món. Perquè era una lectora insaciable, que dominava el francès i buscava també plats exòtics i divertits».

Notícies relacionades

La cantant recorda com la seva mare «ja sabia que barrejar certs aliments amb altres no era bo, buscava sempre un equilibri, i evitava els greixos, l'excés de sal...» «Els meus amics em deien 'que bé que es menja a casa teva'. A més, sabies que no tindries una digestió pesada». No hi ha cap recepta de la seva autoria, encara que assegura que les ha cuinat absolutament totes. I que les seves preferides són les coques de verdures, les postres i, sobretot, la de pebres vermells farcits d'arròs».

ALa cuina de mumarerecull també una de les seves cançons més emblemàtiques,Mercè,«que retrata molt bé l'esperit de mumare, com jo li dic». «És evident que l'havia d'incloure. ¿I saps perquè l'hi vaig fer? Perquè deixés d'estar enfadada amb mi. Quan vaig escriureMe n'aniré de casaalguna de les seves amigues li va deixar anar: ¿què és això que treus la teva filla de casa?. De manera que li vaig dir: un dia te'n faré una en què hi torno».