Borrasca ‘Celia’

L’AMB urgeix el Govern central a fer aportacions de sorra per salvar les platges metropolitanes

  • A Badalona nord i Montgat la pèrdua és molt significativa

  • La platja de Gavà Mar ha perdut amplada i uns 300 metres de front dunar

L’AMB urgeix el Govern central a fer aportacions de sorra per salvar les platges metropolitanes

AMB

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha alertat aquest dissabte de la situació de «vulnerabilitat extrema» del litoral metropolità i ha apressat el Ministeri per a la Transició Ecològica a fer aportacions de sorra abans de l’estiu per revertir la regressió que pateixen gairebé totes les platges de la zona.

En un comunicat, l’ens ha remarcat que «ja s’han perdut el 15% de les platges metropolitanes» i ha emfatitzat que totes, excepte la del Fòrum, a Sant Adrià de Besòs, pateixen regressió.

A més, ha advertit que la borrasca ‘Celia’ ha provocat el temporal marítim més gran d’aquesta temporada al litoral metropolità, empitjorant l’estat d’unes platges ja molt vulnerables per la regressió, la pèrdua de sorra i ha provocat onades de fins a 6 metres i ratxes de vent de fins a 70 km/h.

A més, la presència de les baixes pressions ha implicat una pujada del nivell del mar, fenomen que es coneix com «marejada ciclònica», ha explicat l’AMB.

Platges metropolitanes

La pèrdua de sorra ha sigut molt significativa a les platges de Montgat i Badalona nord, que ja es trobaven en un estat molt delicat abans de l’arribada del temporal.

Així mateix, la forta regressió continua avançant cap al sud i la poca amplada d’algunes platges provoca més impactes quan hi ha onatge fort.

A Badalona, el temporal ha fet desaparèixer la platja de Barca Maria, mentre que les del Cristall i el Pont d’en Botifarreta han quedat «bastant malmeses» i el temporal ha fet aflorar antigues estructures com ara fonaments d’antigues edificacions.

A Montgat només queda la platja dels Pescadors, ja que les de les Roques, dels Toldos, Can Tano i Montsolís ja havien desaparegut abans del temporal.

Al Prat de Llobregat, on abans del temporal ja havia desaparegut la platja la Naturista i uns dos quilòmetres de la platja de la Ricarda, el temporal ha fet avançar la regressió a Can Camins, que ja ha perdut 650 metres de longitud, malgrat les aportacions anuals de 100.000 m3 de sorra que es fan en aquesta zona.

En el cas de Gavà, la platja de Gavà Mar ha perdut amplada i uns 300 metres de front dunar.

Notícies relacionades

Davant d’això, l’AMB ha reclamat aportacions extraordinàries de sorra abans de l’estiu a totes les platges més afectades per la regressió, amb una mida adequada i uns 50 metres d’ample que permetin suportar uns temporals cada vegada més freqüents.

Més notícies de Gavà i Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO