Gavà commemora el primer aniversari de l'1 d'octubre

Diverses entitats de la ciutat van organitzar activitats, actuacions i parlaments i van compartir les experiències viscudes per la ciutadania l'1-O del 2017

gav

gav

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sota el lema ‘Per la llibertat’, diverses entitats integrades a la Plataforma 1-O de Gavà han organitzat aquest diumenge un acte en commemoració del primer aniversari del referèndum unilateral de l’1 d’octubre i de la polèmica resposta policial que es va produir en vista de la votació, en línia amb les manifestacions i actes que s’estan organitzant a tot Catalunya per recordar aquesta data.

Els actes centrals al municipi es van traslladar al diumenge 30, un dia abans de la data del primer aniversari dels fets, i van tenir com a escenari principal l’avinguda Diagonal, on es van organitzar diversos actes durant tota la tarda que van culminar amb un ‘Sopar groc’ i música.

A partir de les 18.30 h van començar les activitats d’animació i es van dur a terme diverses activitats artístiques, com un recital de poesia a càrrec de Joan Albert de la Peña, la representació a violí de ‘El cant dels ocells’, en mans de Maria Roca, el toc de percussió de Sonaquetomba i l’aportació rock de Busk2.

Durant l’acte, els assistents van poder escoltar, a més, les intervencions de David Minoves, president del Centre Internacional Escarrè per les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) i de la jurista Gemma Domènech. Tots dos van reivindicar el valor i la valentia del poble català durant l’1-O i van recordar el “llarg camí” que encara queda per fer.

Per a això, Minoves recordava en el seu parlament la necessitat que els partits sobiranistes elaborin “una estratègia compartida”, que “admetin errors” i expliquin a la ciutadania “la situació real i el full de ruta a seguir a partir d’ara”, segons declaracions recollides per elbruguersdigital.cat.

Domenech, d’altra banda, assegurava que el que va passar fa ara un any evidència el poder que va tenir el poble català; “vam ser capaços d’organitzar-nos nosaltres mateixos, sense intermediaris ni banderes, i vam exercir el dret més bàsic, que és decidir voler ser i definir-nos com vulguem ser”.

La ciutadania va tenir a més un protagonisme central, amb la narració de les seves pròpies experiències per part de diversos gavanenc, que, agrupats sota el títol ‘Jo vaig viure l’1 d’octubre’, van explicar com van viure la jornada de fa un any a la ciutat.

Després dels parlaments i els diferents actes, es va procedir a la lectura d’un manifest i es va organitzar un ‘Sopar groc’ amb paella i opció vegetariana per a tots els veïns i veïnes de la ciutat que van voler participar en aquesta jornada, que va culminar a ritme de música amb ‘corrandes són corrandes’.

Segons ha assegurat ERC Gavà a Twitter, a l’acte organitzat en el municipi aquest diumenge van assistir “més d’un miler de persones”, mentre que des d’ANC Gavà a les 20.59 xifraven la participació en 325 persones

Entre els organitzadors s’hi trobaven entitats com ANC, Òmnium Cultural, la Mata de Jonc, la Màquia, l’AAVV del Centre, el Centres d’Estudis, l’AMPA de l’Institut El Calamot, els Castellers, la Companyia General del Foc, els grallers de la ciutat, la Unió de Pagesos, l’UME, l’agrupació Sonaquetomba, l’Esplai el Mamut, el CDR Gavà i els partits polítics d’ERC, PdeCAT, Demòcrates i la CUP.

Notícies relacionades

Durant la jornada d’avui, el CDR de Gavà ha animat la ciutadania a afegir-se a les diferents mobilitzacions organitzades tant a la capital barcelonina com a les accions organitzades de manera conjunta als municipis veïns. L’ANC Gavà ha anunciat en el seu compte de Twitter l’organització d’una comitiva per partir des de l’estació del municipi amb tren fins a Barcelona per participar en la mobilització convocada a les 18.30 h. 

Més notícies de Gavà a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA