Dinar per menys de 15 €
Menú del dia: Transatlàntic, ‘born in 1984’
Aquest establiment del Born, sense rètol a la façana que l’identifiqui, és un lloc dels que fan barri
Després d’una última entrega amb sortida de la Ciutat Comtal inclosa (Can Vilà, a Granollers), és procedent tornar-hi, que, si no, se sent abandonada. I ja que es fa, es torna ben dins, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. En aquesta ocasió, en lloc d’afrontar-lo des de ‘dalt’, com va ser el cas de la visita al magnífic Asorey, toca assaltar-lo des de ‘baix’. M’hi va convocar la Mar, una de les primeres persones que vaig conèixer en aquest curiós món de la gastronomia, que conservo com a amiga des d’aleshores i que freqüenta avui dia la zona.
Cicerones així és el que vol un, perquè que et portin al Transatlàntic significa que et porten a un lloc dels que fan barri. El reconeixereu malgrat la seva aparent falta de rètol, perquè les seves vidrieres bé l’identifiquen. Si se us passa aquest nimi detall, també el podreu reconèixer perquè, tal com entres i rere la barra, hi ha una porra futbolera ben nodrida d’apostes setmanals de la nombrosa parròquia que acudeix al local. I un detall addicional: després d’assenyalar-te quina és la teva taula i seure, et col·loquen a la vora una pissarra XXL que conté el menú del dia.
La claredat del menú, amb 7 opcions de primer i 15 (¡sí, 15!) opcions de segon contrasta amb els dubtes que et genera escollir, perquè sobre el paper tot apunta maneres. Malgrat la predilecció d’un en concret, em vaig abstenir (aquesta vegada) de la fideuà, l’escudella i l’arròs a la cubana (que vaig veure passar i que no feien gens de mala pinta) i em vaig llançar a buscar el caldo de cigrons.
Que importantíssim que és menjar llegum i quin encert haver escollit aquest plat. Perquè era dens ‘ma non troppo’, perquè tenia abundància de saborosos trossos de xoriço i perquè ve rematat amb bleda, verdura per la qual, tot i carregar amb el seu estigma, ahir, avui i sempre trencaré les llances que calgui. Sí a la bleda.
No tinc cap dubte que, entre l’abundant oferta de segons, vaig deixar de tastar interessants opcions (¡quin drama, caldrà tornar-hi!), però soc molt i molt feliç amb el filet de poltre escollit. Perquè estava fet amb el mateix encert dels filets que fan a la meva adorada Bodega Josefa, acompanyat a més d’unes patates fregides que arrodoneixen la jugada. Assequible i bona, no en va va ser l’aliment de moltes generacions.
Notícies relacionadesLes postres, natilles: servides en gotet individual amb la seva branca de canyella per càpita. Petitones però suficients. Dinar complet. Satisfacció tota a sobre d’unes estovalles en quatre idiomes.
Amb el Transatlàntic, el Born té un bon puntal. I no està sol. Alegria per als veïns i els que freqüenten/freqüentem el barri. Perquè és qüestió d’anar separant el gra de la palla i adonar-se de la collita que hi ha. Per acabar-ho d’adobar, al sortir del lloc es disfruta d’un entorn preciós que també mereixem disfrutar, carai.
- Castells Els Castellers de Vilafranca signen la millor diada de la història dels castells en un Tots Sants descomunal
- Exclusiva Vilaplana va ensenyar un vídeo d’Utiel inundat a Mazón a El Ventorro a les 17.40 hores el 29-O
- Efectes de la hiperpaternitat Els pares helicòpter arriben a la universitat: «Venen a demanar explicacions sobre les notes»
- Patrimoni històric Alerta per la contínua demolició d’estacions de ferrocarril centenàries
- Els excessos de la paternitat Els pares helicòpter aterren a la facultat per protegir els seus fills
- Lliga F Un bon Espanyol cau amb dignitat contra el Reial Madrid
- TENNIS Sinner destrossa Zverev i lluitarà avui pel número u
- ACTUALITAT BLAUGRANA "Sempre ajudaré i protegiré Lamine Yamal", diu Flick
- LA TEMPORADA BLANC-I-BLAVA Un Espanyol en ratxa vol tornar a guanyar a Vitòria
- Segona vida (19) / MARCOS SENNA Marcos Senna, exjugador: "Els immigrants que venen a fer el mal perjudiquen els que venim a integrar-nos"
