Sabor amb història
Aquesta és la recepta de l’hummus clàssic
Mariano Muñoz, xef del restaurant Fayer, us ensenya a fer aquest plat de l’Orient Mitjà de la manera més tradicional
L’hummus és un emblema de la gastronomia de l’Orient Mitjà. Es coneix el seu origen amb poca exactitud. Hi ha qui afirma que és un plat d’origen egipci i qui interpreta l’antic testament que els jueus el mengen des de temps bíblics. El que sí que se sap és que la paraula ‘hummus’ ve de l’àrab i significa ‘cigró’.
La seva enorme popularitat ha fet que n’existeixin moltes versions, estils i maneres de menjar-lo. A Israel, per exemple, és molt comú trobar-hi l’hummus clàssic com el que se serveix al restaurant Fayer, però també hummus ‘masabacha’ (els cigrons es mantenen complets), hummus de Jerusalem (té un ‘topping’ de carn especiada), hummus turc (conté mantega) i moltíssimes més versions que tenen ‘toppings’ com ara bolets, amanides, adobats, vegetals frescos...
Nosaltres us proposem aquí la recepta de l’hummus clàssic que es fa a Fayer. Si us en sobra, el podeu guardar, ben tapadet amb film, a la nevera durant tres o quatre dies.
Ingredients per a 10 persones
1 kg de cigrons cuits
200 g de ‘tahina’
Suc de mitja llimona (si és sucosa; si no, una llimona sencera)
4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
1 all
1 culleradeta de bicarbonat de sodi
Sal
Pebre
Notícies relacionades
Elaboració
Deixeu els cigrons hidratant-se la nit anterior en abundant aigua.
Passat aquest temps, retireu l’aigua.
Poseu els cigrons en una olla i afegiu-hi el bicarbonat de sodi.
Afegiu-hi el triple d’aigua que de cigrons i cuineu-ho a foc fort fins que estiguin molt tendres o gairebé trencats.
Poseu els cigrons al vas d’una batedora, afegiu-hi l’all, la sal, el pebre i el suc de llimona, i processeu tots els ingredients fins que la textura quedi superllisa i homogènia.
Poseu la massa resultant en un bol i, amb una batedora, incorporeu-hi la ‘tahina’ i l’oli d’oliva fins que quedin ben integrats. Reserveu en fred.
Si és necessari, utilitzeu una mica d’aigua de la cocció per obtenir la textura desitjada.
Presentació
Col·loqueu l’hummus en forma de volcà, deixant un espai al centre on es posarà la decoració que ens vingui de gust. A Fayer solen omplir-lo amb cigrons, oli d’oliva verge extra, ou cuit i, al voltant, julivert picat, ametlles, pebre vermell i ‘zaatar’ (barreja d’espècies).
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Accident mortal Mor atropellada una jove de 20 anys que circulava en patinet a Sant Cugat
- "En algun moment hauré de fer el dol"
- LA CLAU En l'elefant de Manuel Valls
- ¿Què han votat els teus parents en les eleccions d’Extremadura? Mapa de resultats carrer a carrer
- Sort al Baix Llobregat Un estanc de Sant Boi reparteix 7,5 milions del tercer premi de la Loteria de Nadal 2025
- Sorteig Extraordinari de Nadal 2025 El cava es refreda a la Gran Via: repeteix per segon any un cinquè premi i reparteix 60.000 euros dècim a dècim
- Sorteig Extraordinari de Nadal 2025 79432, primer premi, el Gordo de la Loteria de Nadal 2025
- Per un quart premi Lorena Espinosa, propietària de l’administració de Badalona que ha repartit dos milions de la Loteria de Nadal 2025: «Es queda al barri»
