Del camp a la copa

Joan Huguet, president de la DO Penedès: "El cultiu ecològic aporta beneficis per al consumidor i per al medi ambient"

La major àrea vitivinícola de Catalunya abandonarà l'any vinent els químics de síntesi per apostar per una producció a base de productes naturals

Joan Huguet, president de la DO Penedès.

Joan Huguet, president de la DO Penedès. / DO Penedès

3
Es llegeix en minuts

La DO Penedès esdevindrà la primera denominació d'origen del món en ser 100% ecològica a partir de la verema de l'any 2025. És un dels principals objectius que el seu president, Joan Huguet, va designar en accedir al càrrec el 2019. Ara, la major àrea vitivinícola de Catalunya està a punt de materialitzar aquest ambiciós projecte, que no només demostra el lideratge i la determinació del territori en la promoció de pràctiques agrícoles sostenibles, sinó que també marca un precedent important en la indústria.

Quines són les especificacions que ha de tenir un vi per ser considerat ecològic?

És un procés que comença a la vinya. No es poden emprar productes químics de síntesi, com ara pesticides, herbicides o fungicides. En el seu lloc, s'utilitzen mètodes naturals per controlar les plagues. A més, s'evita l'ús de fertilitzants químics, optant per adobs orgànics i un manteniment de la terra que promogui la biodiversitat i la salut de l'ecosistema.

Al celler també queda limitat l'ús de diverses substàncies. Quines diferències hi ha entre el procés de producció d'una ampolla d'aquesta categoria i una convencional?

El procediment no és gaire diferent, tot recau en els químics que es fan servir. En l'elaboració d'un vi ecològic es prohibeix l'ús d'additius artificials com colorants, aromatitzants o conservants químics. Tot és natural.

D'on sorgeix la proposta de fer la transició a l'ecològic i quin pla estratègic s'ha fet servir?

És una resposta al creixent reconeixement dels beneficis del cultiu ecològic, tant per al consumidor com per al medi ambient. La majoria dels vins de la DO Penedès fa anys que són ecològics, per tant, fer el pas per tal que el 100% d'ells aculli aquestes pràctiques no resulta molt difícil. L'actual pla estratègic es va redactar i aprovar entre el 2020 i el 2021, i programa mesures concretes per a la conversió dels vinyers, però són els mateixos viticultors els que volen treballar sense productes químics de síntesi.

El 2025, la DO Penedès es convertirà en la primera del món en produir el 100% dels seus vins de forma ecològica

¿El cultiu ecològic implica que es potenciaran certes varietats de raïm?

No necessàriament. No hi ha una estratègia que impliqui un canvi en les varietats de raïm que s'utilitzen. No obstant això, el canvi climàtic és un factor important a tenir en compte, i a mesura que les condicions climatològiques varien, alguns ceps es poden veure afectats si no són capaços d'adaptar-se a noves condicions de temperatura, humitat i malalties associades al clima.

Aquestes noves condicions ja s'estan materialitzant en forma de sequera. ¿Com afecten les vinyes?

Afecta, i d'una manera molt important, especialment en zones com el Penedès. En condicions normals, el clima mediterrani és idoni per a la producció ecològica, ja que registra unes pluges de 500 litres per metre quadrat. El problema rau en el fet que actualment les precipitacions no arriben als nivells esperats. Aquest estrès hídric fa que les vinyes siguin més susceptibles a plagues, a més d'afectar negativament el rendiment de creixement del raïm.

S'estan prenent mesures per adaptar la collita a les noves condicions meteorològiques?

Estem treballant amb els peus portaempelts més vigorosos i les varietats més resistents a la sequera. Tot això amb una menor densitat de plantació. A llarg termini, el projecte aposta per fer petites aportacions d'aigua en zones molt específiques de terra, per ajudar a que els ceps no morin i es pugui continuar produint raïm d'alta qualitat.

Notícies relacionades

Com es pronostica l'acollida de la DO 100% ecològica?

Els productes ecològics en general i els vins de la DO Penedès en particular ja gaudeixen d'una reputació sòlida tant en els mercats internacionals com en els de proximitat. Esperem que el compromís amb la qualitat, la sostenibilitat i l'autenticitat que suposa la transició a l'ecològic reafirmi el reconeixement i l'afecte que ja ens atorguen els consumidors.

Temes:

Gastronomia Vi