Idees per a una diada saborosa
Llibres de cuina i gastronomia: 6 recomanacions per al Sant Jordi 2023
El 23 d’abril és temps de ficcions i assajos gastro, que viuen una època d’expansió, sense oblidar els receptaris ben editats

En el calendari, l’època de Nadal és temps de fred i totxos, de grans volums gastronòmics perquè el regal sigui generós i pesant, mentre que per Sant Jordi preval la lleugeresa, no de contingut, sinó de continent. Són dies d’assajos i ficcions, de llibres de mida convencional, sense il·lustracions o amb les justes. S’entreveu, a l’horitzó, una explosió assagística.
‘Cocina casera china’

/
Suzie Lee. Cinco Tintas. 28,45€. Suzie Lee és una britànica d’origen xinès criada a Irlanda del Nord que ha escrit un llibre, amb tapes de color vermell Mao, sobre cuina casolana xinesa a partir de la memòria de la mare, que va tenir una parada de menjar per emportar-se, i els viatges familiars a Hong Kong. ¿L’autenticitat? Difícil de mesurar des d’aquest Occident que tan poc sap sobre sinologia gastro. En qualsevol cas, Cinco Tintas edita de meravella.
‘Deliciós mar’

/
Enric Herce. Cosssetània. 18,95€. Un tot terreny, un 4x4, o millor, un 3x3: cuiner, fotògraf i narrador. Herce explica històries sobre el mar amb esperit hemingweyà, s’endinsa en la fisiologia de peixos, crustacis i mol·luscos i explica com cuinar-los amb receptes que són part de la seva vida. Volum biogràfic sense pretendre-ho, Herce és un home de mar que ha fet la seva vida a terra o, concretament, a la vora.
‘El gust és meu’

/
Jaume Aubanell. Pagès. 13€. Aubanell és un home amb interessos múltiples i multiplicats: llicenciat en Econòmiques i Humanitats, ha sigut alumne de cursos d’escriptura creativa i de cuina, professor al seu torn a Arqueonet. Va debutar amb el premiat llibre ‘La coquessa’ i torna a la ficció, de nou amb llorers, amb aquesta recopilació de contes en què el menjar és l’excusa per parlar de temes humans com l’amor i la por.
‘No soc un dels vostres’

/
Marc Casanovas. Ara. 23,50€. Una història poc coneguda de la gastronomia barcelonina dels anys 90: la del restaurant L’Aram, Àlex Montiel i el moviment de cuiners que va sorgir al voltant. Victòria i dolor, qüestionament de la figura del ‘top xef’ i com les superestructures devoren les persones. Amb vibració de reportatge, Casanovas explica què va passar llavors amb una mirada en el present.
‘Las revoluciones de la comida’

/
Rafael Tonon. Planeta Gastro. 19,95€. Investigador brasiler resident entre Porto i Sant Sebastià, on col·labora amb el Basque Culinary Center, Tonon analitza com ha canviat l’alimentació els últims 50 anys i de quina manera la indústria colonitza i dirigeix els estómacs. Mai s’ha parlat tant sobre cuina i mai s’ha menjat millor i pitjor, en inquietant dualitat. Explicades les revolucions passades, ¿quines són les futures?
‘Mejor si pica’

/
Anilú Cigüeñas. Planeta Gastro. 25,95€. Portada amb impacte i altes temperatures: la que correspon a un llibre sobre la capsaïcina, el principi actiu que converteix un pebrot en una flamarada. Cigüenas escriu, dibuixa i acoloreix, i recopila receptes de cuiners professionals amb aquest ingredient que ressuscita els morts o porta a la tomba els vius. El picant es detecta «a través dels receptors del dolor», escriu. Plaer de sadomasoquistes intel·ligents.
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Sense telèfon, sense diners, sense llit fix
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Nou permís El Barça podrà mantenir les obres 24h al Camp Nou en el compte enrere per a l'estrena
- Accident sense ferits Mig arbre de grans dimensions cau sobre la calçada del carrer Entença
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sector bancari El Sabadell defensa la venda de TSB: «Avui valem més que ahir»
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao