Dia de la Gastronomia Sostenible

Empreses sostenibles que busquen un impacte positiu en la societat

L’alimentació sostenible té en compte l’origen dels ingredients i com arriben al nostre plat

Heura és la carn vegetal i el substitut perfecte per reduir o eliminar els aliments d’origen animal

Empreses sostenibles que busquen un impacte positiu en la societat
3
Es llegeix en minuts

Avui, 18 de juny, se celebra el Dia de la Gastronomia Sostenible per tal de promoure el desenvolupament de l’agricultura, la seguretat alimentària, la nutrició, la producció sostenible d’aliments, el consum responsable i la conservació de la biodiversitat. I és que la gastronomia també està relacionada amb el canvi climàtic i és fonamental afavorir hàbits alimentaris més respectuosos amb el medi ambient. La gastronomia sostenible no es fixa només en la textura o el sabor del plat, sinó en l’activitat que s’ha realitzat per adquirir la matèria primera com la pesca, l’agricultura o la manera de cuinar-la. És important conèixer l’origen dels ingredients, com es cultiven i com arriben al nostre plat.

La ramaderia industrial contribueix directament al canvi climàtic per l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. Segons un estudi d’Our World in Data sobre l’impacte ambiental de la producció d’aliments, amb un quilo de vedella s’emeten 33,3 quilos de CO2 a l’atmosfera, mentre que un quilo de tomàquets 2,09 quilos o un quilo de plàtans 860 grams.

Pollastre i vedella ‘vegetal’

Pollastre i vedella ‘vegetal’Una de les possibles solucions per a per reduir el consum de carn és substituir-los per proteïnes d’origen vegetal. Les carns vegetals s’han convertit en el substitut perfecte per a aquells que volen reduir o eliminar els aliments d’origen animal de la seva dieta. Exemple d’això és Heura, una alternativa a la carn de pollastre o vedella que imita la seva textura i sabor i es produeix a partir de les proteïnes de les faves de soja i de proteïna de pèsol. ¿Sabien que una hamburguesa de 110 grams de vedella genera 55 quilos de CO2 mentre que una hamburguesa vegetal d’Heura en genera 220 grams? Si substituïm una hamburguesa animal per una de vegetal estalviaríem 54,78 quilos de CO2.

Si tenim en compte que la mitjana dels espanyols consumim 14,7 quilos de pollastre, 10,7 de porc i 5,3 de vedella, si substituïm la carn animal per vegetal, a l’any estalviaríem 1.311 quilos de CO2. Es pot assenyalar, que s’ha detectat una baixada en la tendència de consum de carn, especialment vermella, però el 94% de les llars encara continua consumint carn. Malgrat això, s’observa una disminució de consum de carn entre els menors de 35 davant altres grups poblacionals. Segons dades d’Heura, les generacions més joves, entre 18 i 35 anys, són els que estan més compromesos amb el canvi.

La missió dels fundadors d’Heura, Marc Coloma i Bernat Añaños, és oferir solució cap a un sistema alimentari que tregui de l’equació la proteïna animal. I és que Heura està compromesa amb la salut, el planeta i els animals. Les seves xifres de sostenibilitat ho avalen: el 2020 van aconseguir salvar 412.260 vides d’animals; reduir el consum de més de 3.000 milions de litres d’aigua, l’equivalent a més de 50 milions de dutxes; i evitar l’emissió 6,7 milions de quilos de CO2, l’equivalent a més de 27 milions de quilòmetres amb cotxe.

Per celebrar el Dia de la Gastronomia Sostenible, alguns influencers que ja s’han declarat autèntics fans d’Heura, ens recomanen els seus restaurants favorits i el plat amb què celebrar aquest dia.

Heura Influencers: ¿on celebrar el Dia de la Gastronomia Sostenible?

Heura Influencers: ¿on celebrar el Dia de la Gastronomia Sostenible?Jonan (@jonanwiergo). Street Food a València. «La Guakame Burger és fantàstic i inclou: hamburguesa de @heurafoods, salsa especial, formatge vegà, ceba fregida, ceba caramel·litzada, ruca, melmelada de cirera i moniato fregit».

Jennifer (@soyvegana_jenny). «Sens dubte el plat que triaria és l’Heura Bowl de Green&Burger (Barcelona). Amb uns quants ingredients aconsegueixen un sabor totalment diferent. ¡És impressionant!» 

Carlota Bruna (@carlotabruna) diu que el seu favorit és El pepito del Superchulo Madrid

Notícies relacionades

Maria Gabrielita (@mariagabrielita) diu que el seu favorit és l’Arepa Sifrina del @lilocafebcn. «L’Arepa Sifrina, és típica de Veneçuela, la barreja és maionesa vegetal, alvocat i Heura, després ho acompanya formatge de merey artesanal i més alvocat. Em fascina aquest plat perquè és molt típic de la meva cultura, del meu país, vaig créixer menjant aquest plat i al decidir ser vegana va ser impossible tornar a provar-lo, gràcies a Heura puc disfrutar novament de la gastronomia del meu país».

Victoria Lozada de @nutritionisthenewblack i el seu plat favorit i amb què celebraria el Sustainability Gastronomy Day seria amb l’Heura Burger de MAD MAD VEGAN.