PROPOSTA CANALLA

Italià a l'estil novaiorquès

Un nou local d'ambient industrial i música rock a Sant Antoni

benzina-11

benzina-11

3
Es llegeix en minuts
ALBERTO GONZÁLEZ / Barcelona

Fins que no ho diu ell mateix, és difícil esbrinar pel seu accent d’on és originari el restaurador Badr Bennis. “Una barreja d’anglès i marroquí”, explica, tot i que fins i tot podríem creure que alguna cosa porta d’italià. És el que té passar tant temps al costat de Nicola Valle, el xef (originari de Brescia) que és darrere del restaurant BENZiNA (passatge de Pere Calders, 6), al cor d’aquest Sant Antoni espurnejant que en els últims anys no deixa d’oferir grates sorpreses culinàries. Com aquesta.

“Vam posar aquest nom al restaurant perquè en aquest local abans hi havia un taller mecànic. A més, ens agradava que la paraula 'benzina' fos tant catalana com italiana. Finalment, és un concepte que descriu bastant bé l’energia i vitalitat que es viu en aquest establiment”, diu Bennis.

El seu creador parla de com va sorgir la idea: “Vaig treballar anteriorment a Nova York. I allà han anat apareixent moltíssims restaurants italians que, malgrat que conserven l’essència de la tradició d’aquest país, incorporen nous ingredients i preparacions menys típics, que confereixen un resultat més modern”. Buscant un cuiner italià que hagués treballat també a la ciutat nord-americana va ser com va conèixer Nicola Valle, al comandament a la cuina d’aquest nou local eclèctic i industrial, molt del gust americà, on només sonen algunes cançons mítiques del rock. De fet, la seva elaborada carta de còctels (funciona també com a bar) fa honor a alguns d’aquests temes, amb noms com ara 'Cocaine' (Eric Clapton), 'Sultans of swing' (Dire Straits), 'Levon' (Elton John), 'Pinball wizard (The Who) o 'Paint it black' (Rolling Stones).

La carta

Per començar, serveixen un plat inspirat en el típic 'brunch' novaiorquès, però substitueixen el salmó per truita (fumada per ells mateixos), i la 'creme fraiche' per llet quallada. A més, hi afegeixen pols de tàpera, rave i pa de moniato. “Un entrant una mica agressiu. Però és que estem a BENZiNA i no a dièsel”, diu fent broma el cuiner.

Un segon entrant: un tartar assaonat amb mostassa i ceba vermella, coronat per un duo de parmesà (crema i escames de parmesà de 24 mesos de curació), bolets 'shimeji' adobats, oli de trufa, brots de mostassa i pa 'carasau', típic de Sardenya.

Tractant-se d’un italià, a la seva carta (que cada dos mesos es renova en un 40%) tampoc hi pot faltar un ‘risotto’. El d’ara mateix té 'stracciatella', vieires fregides, caramel de ceba i flors de carbassó. I és suau suau.

Tampoc es pot deixar de tastar la pasta, com els raviolis 'cacio pepe' (típics de Roma), però tallats com el ravioli ‘plin montersino’, amb trufa negra i una galeta de parmesà.

Les carns

Notícies relacionades

Acompanyades d’un deliciós vi italià (la selecció de l’establiment és excel·lent), arriben les carns. Primer, be 'a la royale', una preparació molt francesa, però amb sabors italians (com el duo de pèsols i la crema de formatge de cabra), sud-americans (oli d’eucaliptus) i asiàtics (bolets 'maitake' fregits). Després, el filet, acompanyat de pastanagues de colors, la patata (cuinada a la sal al forn i després fregida), amb salsa barbacoa i ceba al forn.  

Les postres

Diu Valle que “el xef és bo segons quin sigui el seu últim plat”. Així que ell s’hi esforça en les postres. Per començar, un ‘canolo’ obert (típic de Sicília), amb una mousse de 'ricotta' de búfala, canyella, pinya ataronjada i ametlles torrades. Després, un pastís Tatin cuinat al moment, servit amb una crema de 'chartreuse' i un caramel salat. “Un autèntic joc de contrastos, en què flirtegen l’àcid i el dolç; el cruixent i el suau; el calent i el fred”. Per acontentar tothom.  

Temes:

Restaurants